FOK!interview: Stel je vragen aan Eddy Zoëy

Angel (Angelic1)


Ooit begonnen als Grafisch Ontwerper merkte Eddy Zoëy dat 'ie de rust niet kon vinden om de ganse dag op een bureaustoel te zitten. Na het afstuderen van de kunstacademie en een half jaar werken voor tijdschriften als ontwerper, maakte hij een pact met z'n geweten om zichzelf een jaar de tijd te geven brood te verdienen met het maken van muziek (een interesse die Zoëy vanaf z'n 16e ontwikkelt door liedjes te schrijven en deze te spelen in de band 'Split Vision'). En dat lukte.

In '92 tekent Zoëy bij Polygram een contract als Componist/Auteur en levert voor verscheidene artiesten materiaal aan. Het liedjes schrijven versmelt met de discipline van muziek produceren. De werken die Zoëy immers componeert neemt hij gezamenlijk met Jay Vandenberg op in een studio die uitgroeit tot hun eigen werkterrein/studio 'Hitbox'.

Toch merkt Zoëy dat platen maken vanuit een studio ook neerkomt op de ganse dag op een stoel zitten. Hij besluit zelf een plaat te maken als uitvoerend artiest.

Door een weddenschap met een medewerker van de platenmaatschappij -'een clip kost geld' (mening platenmaatschappij) vs. 'een clip hoeft NIKS te kosten' (mening van Zoëy)- komt Zoëy na het maken van z'n eigen clip bij TV-oost terecht waar hij hulp zoekt voor de montage van z'n filmpje. Het filmpje wordt gemonteerd en Zoëy wordt een baan aangeboden als TV-presentator voor het programma 'Jong Belegen'. Na het presenteren van nóg een TV-programma -'De Nachtbraker'- besluit Eddy na het horen van het initiatief dat BNN een eigen omroep start een tape te sturen naar deze nog niet-bestaande omroep. Eddy begint in september '98 voor BNN met het programma 'De Concurrentie'.

Eddy krijgt meer TV-zendtijd en voelt zich genoodzaakt een grote schoonmaak te houden aangaande z'n bezigheden. Bij TV-oost maakt hij de reeksen van de programma's af, hij stapt als partner uit 'Hitbox' (met als laatste successen een nr. 2 & een nr. 5 positie in de top 40 met de act 'Romeo') en besluit meer tijd te besteden aan het presenteren van TV-programma's voor BNN.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan... Na anderhalf jaar intensieve BNN-televisie besluit Eddy Zoëy in 2000 wederom een volledig album met eigen muziek op te nemen. Deze keer Nederlandstalig. Het liedje 'Bijna' wordt een radio-hit en blijft bij de Nederlanders hangen.

Op TV-gebied wordt het onrustig. Eddy besluit van BNN over te stappen naar het productiebedrijf Endemol. Hij presenteert meerdere programma's voor SBS6 & V8 maar keert na anderhalf jaar terug bij BNN met een duidelijk verzoek minder TV te willen maken. Voortaan wordt 6 maanden per jaar besteedt aan het werken voor de kijkbuis en de andere helft van het jaar wijdt Zoëy aan z'n andere passie: Het componeren en produceren van muziek.

Ook dit jaar kiest Eddy voor 6 maanden tv & 6 maanden muziek. Onder het motto '6 maanden geen teevee' is een gelijknamige album tot stand gekomen met 11 nieuwe eigen stukken dat 26 April 2004 uitgekomen is.

Heb jij een brandende vraag voor Eddy? Mail hem dan naar angel@fok.nl of plaats hem in [Fok BN interview] De vragen aan Eddy Zoëy.. Je kan je vragen insturen tot en met zondag 29 augustus. En wie weet beantwoordt Eddy Zoëy binnenkort jouw vraag op FOK!