Algemene Kennisquiz viert 2500e topic op FOK!

 

Wie schreef het boek ‘Les Miserables’? Daar begon het allemaal mee. Welke Nederlander kreeg in 1901 de Nobelprijs voor de Scheikunde? Sarah Walker, Ellie Barthowski, Big Mike, Captain Awesome: karakters uit welke tv-serie? Noem 7 van de 13 officiële albums van de Beatles. Enkele voorbeelden van vragen die volgden. Al 2500 delen van 300 posts stellen FOK!kers elkaar vragen over van alles en nog wat. Topografie, biologie, politiek, sport, alles kan en alles mag. Degene die als eerste het juiste antwoord geeft moet de volgende vraag stellen. De reeks loopt al sinds 3 juli 2006, het eerste jubileum is dus ook al gepasseerd. Er is al een AKQ-slowchat uit ontstaan, waarin een hechte groep users post die elkaar inmiddels ook in het echte leven aardig goed kent. Ook is er een discussietopic gestart waarin onduidelijke vragen, valsspelers en alle andere dingen die niet in de quiz zelf thuis horen, besproken worden.

We hebben voor de gelegenheid twee voor de AKQ belangrijke FOK!kers een paar vragen gesteld. Allereerst MaJo, oprichtster van de succesvolle reeks en daarom ook wel moeder van de AKQ genoemd.

MaJo, hoe ben je erbij gekomen om een Algemene Kennisquiz te starten?
In Utrecht heb je bij de Ierse pub een pubquiz waar je met teams aan mee kunt doen en prijzen kunt winnen zoals geld en drank. Ik studeerde journalistiek en ben met een paar vriendinnen mee gaan doen onder de naam "The Sneaky Monkeys". We waren niet heel goed maar gezellig was het wel. Op een nacht zat ik op FOK! en ik dacht dat het misschien wel een leuk idee zou zijn om op FOK! ook zo'n soort quiz te hebben. Dus daar ben ik toen mee begonnen. In het begin deden we het voor de lol maar al snel kwam er een puntentelling en werden we behoorlijk fanatiek.

Hoe voelt dat, om zo'n succesvolle reeks te hebben bedacht?
Het is niet echt iets waar ik bij stil sta, maar het is wel tof natuurlijk. Het leukste vind ik eigenlijk dat er mooie vriendschappen uit zijn ontstaan. Zo zijn er af en toe meets en zijn we best een hechte club geworden. Ik heb er zelfs een beste vriend aan over gehouden (Nembrionic).

Je doet nu helaas niet zo veel meer mee. Hoe komt dat eigenlijk?
Op de een of andere manier is dat versloft maar zo af en toe dan heb ik weer even the spirit en dan doe ik weer mee. Zo heb ik deze zomer nog een paar weken meegequizt. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat ik er ontzettend veel tijd aan kwijt ben geweest en dat ik dat op een gegeven moment wel mooi geweest vond. Maar het blijft toch altijd mijn kindje dus ik kijk er zeker af en toe wel. Bovendien post ik wel elke dag in de Slow Chat Smile.

Daarnaast is er natuurlijk altijd iemand de beste. tomtomaat staat al enige tijd bovenaan qua puntenaantal; hij heeft op het moment van schrijven ruim 4500 vragen juist beantwoord!

tomtomaat, je staat bovenaan qua punten. Hoe komt het dat je zo slim bent?
Ik slim, dat valt nog wel tegen. Gewoon een beetje het nieuws volgen, van sport weet ik toevallig redelijk veel, geografie em muziek gaat ook nog wel. Van film weet ik bv. niets en wanneer je redelijk veel in de AKQ aanwezig bent dan scoor je natuurlijk ook de nodige punten.

Zo veel goede antwoorden houdt in dat je ook zo veel vragen hebt moeten stellen. Waar haal je de inspiratie vandaan?
Van wiki en uit de actualiteit.

Er spelen helaas ook mensen wel eens vals door antwoorden op te zoeken op Wikipedia of via Google. Wat vind je daarvan?
Waardeloos en die hebben dan ook niks in de AKQ te zoeken. Mensen die opzoeken worden vaak toch betrapt en zijn dan zo weer verdwenen.

Speel je privé ook veel spelletjes?
Jazeker, veel wordfeud op het moment en af en toe een pubquizje.

tomtomaat en Majo, enorm bedankt voor jullie bijdrage en nog heel veel plezier in de AKQ!

Heb je ook interesse om mee te spelen? Kom dan naar het laatste deel van de AKQ!