FOK! zaterdag down voor onderhoud

 Zij die in het Feedback-forum al een tijdje de berichtgeving rondom de performance en bereikbaarheid van FOK! volgen weten dat dit moment er al een tijdje aan zit te komen: FOK! gaat komende zaterdag een dag plat voor onderhoud. Op die dag zullen we de software van onze databaseservers upgraden, met als doel een betere performance (lees: snellere site) te bereiken.

Waarom een dag?
Het upgraden van een databaseserver waar enkele tientallen gigabytes aan data in opgeslagen is kost een goed aantal uren. De data wordt namelijk eerst gebackuped en na de upgrade opnieuw ingevoerd. Deze backupstap heeft een dubbel doel: als er iets grandioos misgaat hebben we de data nog, en het opnieuw inlezen van de data zorgt voor een correcte verwerking ervan in de nieuwere software.

Omdat dit enkele uren kost en we graag met een heldere geest gaan sleutelen aan de database met daarin alle berichten van je geliefde favoriete site, kiezen we ervoor om niet 'laat op te blijven' maar gewoon overdag aan het werk te gaan. We hebben gekozen voor een zaterdag, omdat dat de rustigste dag in de week is en we zo dus zo min mogelijk users dwingen een andere hobby te zoeken.

Waarom een upgrade?
Die is simpel te beantwoorden: FOK! wordt er sneller van. Misschien niet in 1 klap, maar dat is nooit het geval. Door MySQL 4 te vervangen door MySQL 5 kunnen we beter gebruik maken van de hardware waar we op draaien. De databaseserver gaat er, om het eenvoudig uit te drukken, beter van werken en 'beter' betekent hier bijna hetzelfde als 'sneller'. Deze upgrade is een van de stappen in het proces om uit alle servers die we hebben het maximale te halen en een nooit-meer-traag FOK! te bereiken.

Hoelang duurt het?
Het doek valt zaterdagochtend tussen 9 en 10. We zetten dan alle sites uit en beginnen de backup te maken. Als dat is gebeurd upgraden we de software en controleren we of alles gereed is voor heringebruikname. Daarna lezen we alles weer in. Na het inlezen gaan we een aantal instellingen van de server bijstellen, die mogelijk zijn geworden door de upgrade. Als dat voltooid is en we alle controles hebben gedaan gaan de sites weer aan. Dit moment zal ergens halverwege de avond vallen, tenzij er vertraging optreedt in een van de tussenstappen.

Wat moet ik doen in de tussentijd?
Voordat je de wereld buiten FOK! gaat verkennen kun je ons in de poll laten weten wat jij gaat doen tijdens de downtime. Ga naar buiten! Maak een wandeling, leer je buurman kennen, verken je omgeving of blijf gewoon binnen om onze voortgang te volgen. We zullen op deze weblog regelmatig updates plaatsen. Niet de hele dag door, maar wel op die momenten waarop we weer een stap in het hele proces gezet hebben. Zo kun jij inschatten hoelang wij nog bezig zijn.

Update zondagmiddag: bedankt voor het wachten! Ahum. Het duurde wat langer, dat heb je goed gezien. Check de updateblog voor meer informatie.