Aankondiging downtime en upgrade FOK!

Deze mededeling is van belang voor iedereen die op regelmatige basis gebruik maakt van FOK!, het forum, de frontpage, managers, fotoboek en de weblog.

Zoals velen al lange tijd constateren, laat de support voor onze forumsoftware Topix de laatste maanden behoorlijk te wensen over. Bugs worden niet of heel laat gefixed, feature requests worden genegeerd, updates blijven uit en kleine wijzigingen aan de software zijn door ons onmogelijk. Om die redenen wordt al een tijdje gewerkt aan een passende oplossing voor dit probleem: compleet andere software, die ons wel biedt wat we willen: regelmatige updates, inzicht in de mogelijkheden, flexibiliteit in development, beter contact met de makers.

De makers van Topix, het bedrijf Android Dynamic Sites, vertegenwoordigd door onze admins Jorma van Putten en Arjen Schol, hebben onlangs echter besloten niet langer hun diensten aan FOK! en haar 85.000 geregistreerde en evenzoveel niet-geregistreerde bezoekers te willen leveren. Dit betekent dat we de vervangende forumsoftware eerder in gebruik zullen gaan nemen dan we oorspronkelijk van plan waren, omdat we afscheid nemen van Topix.

Naast een rigoureuze verandering op forumgebied gaan we ook de frontpage aanpassen. Zoals bij sommigen al bekend wordt er sinds enige tijd gewerkt aan een vernieuwde frontpage, die vanaf de grond opnieuw is opgebouwd en voldoet aan de recente en minder recente wensen van de crew en veel users. Het terugtrekken van de diensten van Arjen en Jorma voor FOK! betekent ook dat de huidige frontpage, waarvan de basis in 1999 en begin 2000 door Arjen in elkaar is gezet, het veld moet ruimen. De Nieuwe Frontpage stond gepland voor een release op 28 februari, maar die datum schuiven we dus anderhalve week naar voren.

Dit alles gaat downtime tot gevolg hebben. Veel downtime. De databasestructuur moet aangepast worden voor gebruik met de nieuwe software, en de software moet ge´nstalleerd en getest worden. Daarnaast moeten alle topics, posts, usergegevens, nieuwsberichten, reviews, columns, polls en overige data overgezet worden naar het nieuwe forum en de nieuwe frontpage.

Wat ga je ervan merken?

Je zult een dag niet op FOK! terecht kunnen. Voor de databasemigratie gooien we alles dicht, om zorgvuldig aan een goede overgang te kunnen werken. Na de migratie kun je de nieuwe software weer komen bewonderen. Groot voordeel is dat het de bedoeling is dat je al je oude topics en posts gewoon weer kunt terugvinden.

Naast downtime op forum en frontpage, is het ook mogelijk dat de weblog en managers geheel of gedeeltelijk plat zullen gaan, omdat deze softwarematige links hebben met Topix. Die links zullen ook vervangen worden en tijdens die werkzaamheden zijn die onderdelen gesloten.

En dan is alles weer okay?

Nee, want zoals gezegd gebeuren deze zaken onverwacht vroeger dan we hadden gepland. De frontpage had nog een aantal puntjes op de i nodig, en die puntjes gaan we er de komende weken gewoon alsnog opzetten. Tot die tijd loop je zo nu en dan tegen een bug aan. Hetzelfde geldt voor het forum. De update daarvan stond geplanned voor eind maart, begin april en dat scheelt nu dus ruim een maand aan bugtesten, -fixen en het inbouwen van de laatste features.

We vragen begrip voor deze situatie. We snappen dat je het zometeen lastig gaat krijgen om aan je nieuwe FOK!omgeving te wennen, maar hopen dat je met ons mee kunt werken de boel zo snel mogelijk weer op de rails te krijgen. Dat houdt in: heb geduld als zaken niet werken, en geef aan ons door wat je aan bugs of vreemde zaken tegenkomt, en dat het liefst zo duidelijk en uitgebreid mogelijk, zodat we er snel iets aan kunnen doen.

Nou, okay dan. Wanneer gaat dit gebeuren?

We hebben gepland de werkzaamheden vanavond (donderdagavond) rond 18.00 uur te laten beginnen. Op de frontpage en het forum kun je vervolgens regelmatig status updates vinden, met een schatting van de downtime. We beginnen met de frontpage, dus het forum is op dat moment nog online. De sites worden niet tegelijk gemigreerd, zodat er altijd nog wat te doen is op FOK!.

En daarna?

Daarna gaan we een nieuw tijdperk in! Zoals al eerder beschreven, kun je in 2004 veel verbeteringen verwachten. Naast regelmatige updates aan de frontpage en het forum, zaken die de afgelopen jaren schitterden door afwezigheid, wordt het fotoboek herbouwd, gaan we nieuwe sportmanagers openen, gaat de weblog een metamorfose ondervinden en hopen we enkele nieuwe subsites te kunnen openen. 2004 wordt het jaar van het Nieuwe FOK!

Dit bericht werd oorspronkelijk geplaatst op woensdag 18 februari om 22:55 uur.