Cult of the Lamb

Pheno

In Cult of the Lamb word jij opgeofferd en weer tot leven geroepen als afgezant van een gevangengenomen oudere god. Het is wel een aparte situatie, want je bent schaap en je hebt een paar best lastige taken als wollige viervoeter: verzamel nieuwe gelovigen om de oudere god te aanbidden. En oh ja, vermoord de vier bisschoppen die zich tegen hem verzetten.

Cult of the Lamb combineert twee genres. Voor de helft is het een roguelike dungeon crawler. Je moet als schaap door vier werelden om daar aan het eind de ongelovige bisschop te verslaan. Op die manier bevrijd je jouw eigen god van zijn ketenen. Je wapens worden aan het begin van elke run voor je gekozen en je power-ups worden bepaald door willekeurig geselecteerde tarotkaarten die je onderweg kunt vinden. Dat klinkt als een beperking, maar zorgt er wel voor dat geen twee runs ooit hetzelfde zijn.

Cult of the Lamb (Foto: Devolver Digital)

Dan is Cult of the Lamb ook een deel managementsimulator. Je vindt nieuwe gelovigen in de vier werelden. Sommige red je, andere koop je, en weer andere ‘verdien’ je wanneer je bosses verslaat die daarna veranderen in heel lieve, kleine wezens en zich vrijwillig bij je kudde voegen. En dan begint het management, want de aanbidders moeten gevoed, schoongemaakt en gehuisvest worden. Ze hebben banen nodig en graven om in te begraven te worden. In ruil daarvoor voeden ze je met gebed, wat je fysiek sterker maakt als je op pad gaat om ongelovigen gewelddadig over te halen. Je kunt een dag plannen waarin je  je kudde houvast kunt geven. Elke dag heb je de mogelijkheid om een preek te houden of rituelen uit te voeren, denk aan feesten en bruiloften tot bloedoffers. Als je dat doet vergroot je hun loyaliteit. Als je ze maar wat aankloten dan neemt hun geloof af, en dan ontstaat er ziekte, honger of onenigheid onder je kudde.

Cult of the Lamb (Foto: Devolver Digital)

Als je sterft in een roguelike, verlies je meestal alles en moet je helemaal opnieuw beginnen. Maar Cult of the Lamb is genereus: na je dood mag je 75 procent van de middelen die je vindt behouden. Of vervelend voor een van je volgelingen, iemand opofferen om hun leven te stelen en door te gaan. Meestal kom je niet terug met alles wat je nodig hebt om alles te bouwen wat je wilt. Dus dan moet je keuzes maken zoals: besteed je je gras en goud om landbouwpercelen te bouwen, om langdurige hongersnood voor je kudde te voorkomen? Of gebruik je dat gras om smakeloze maaltijden te bereiden om onmiddellijke honger te stillen?

Cult of the Lamb (Foto: Devolver Digital)

De combat zelf dan. Elke keer dat je damage doet of krijgt schudt het scherm. Dat geeft wat meer impact. De focus ligt op ontwijken van aanvallen, waardoor gevechten een snel en hectisch worden. Dat wordt dus meppen en snel wegrollen. Door vijanden te verslaan verdien je ook weer punten waarmee je nieuwe skills, attributen, wapens of andere dingen vrijspeelt. Die kun je dan weer in een volgend level gebruiken.

Door al dat hectische vechten geeft het beheren van je kudde goedgelovige dieren je wat rust. Je kunt niet alleen maar vechten en op verkenning in een van de vier werelden. Je moet soms terug om ervoor te zorgen dat de lichamen van de doden worden begraven en dat er gebeden wordt. Je moet wat tijd doorbrengen door te vissen of te dobbelen met je volgelingen, anders verliezen ze hun geloof. En dat zorgt ervoor dat je het spel niet snel moe bent.


Cult of the Lamb is een leuke roguelike. Het is niet alleen vechten, maar je mag ook een kudde bosdieren die een sekte vormen managen. Dat maakt het spel al heel wat luchtiger. Aan mij hebben de ontwikkelaars een gelovige, deze game durf ik aan te bevelen. Cult of the Lamb is uit op Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows en MacOS.