Blu-ray: Warcraft: The Beginning

Daan de Witte (daan1601)

Er is in de afgelopen paar jaar flink uitgekeken naar  een aantal films, vooral door groepen fans. Bij het nadenken daarover schieten er al zo een aantal titels door het hoofd. Een daarvan is de filmversie van de videogame Warcraft, waarbij de aankondiging al voor een flinke dosis enthousiasme zorgde, vooral bij de spelers van het razendpopulaire spel. De film werd alleen als eindproduct niet door iedereen gewaardeerd. De recensies waren negatief en het boxoffice-succes waar de studio op hoopte, bleef enigszins uit. Wat heeft daarvoor gezorgd? FOK! bekeek de film nogmaals op de bank en kwam tot een aantal conclusies.

In Warcraft: The Beginning, want er is door regisseur Duncan Jones al interesse getoond in een vervolg, wordt het koninkrijk Azeroth bedreigd door een stroom van Orcs. Die komen naar het koninkrijk om een nieuw land te zoeken om in te wonen, nadat dat van hen is vernietigd. Koning Llane Wrynn weet zich absoluut geen raad met deze plotselinge verandering en schakelt de hulp in van Anduin Lothar. Aan hem is de taak om uit te gaan zoeken wat er precies aan de hand is in het koninkrijk. Wanneer hij daar echter achterkomt, worden er een aantal akelige geheimen onthuld die misschien maar beter in de duisternis hadden kunnen blijven.

Een element in de film waar enorm veel tijd aan is besteed, zijn de special-effects. En dat is ook zeker te zien; de landschappen zien er prachtig uit en de Orcs, die voor een groot deel tot leven zijn gekomen door motion-capture, hebben een fantastische look. De special-effects blijven helaas echter achter bij het gebruik ervan. Er is namelijk bewust gekozen om het overgrote deel van de film in die CGI-look, zoals het ook wel genoemd kan worden, door te zetten. Hierdoor dreigt er een overkill aan deze bijzondere computersnufjes en uiteindelijk is dat ook het geval. Aan de prestaties van de acteurs ligt het echter ook niet, want die zijn van een hoog niveau.

Travis Kimmel, die bij het grote publiek waarschijnlijk bekend is door zijn rol in de razendpopulaire serie Vikings, steelt de show als Anduin Lothar, maar moet het helaas doen met een script dat hem niet op het hoge niveau brengt waar hij zeker klaar voor is. Het verhaal rammelt aan alle kanten en voor een neutrale kijker, daarmee wordt iemand bedoeld die het spel World of Warcraft niet heeft gespeeld, is het niet te volgen wat er nou precies gebeurt, en vooral wáár het precies gebeurt. Als er iets meer tijd was besteed aan de kleine puntjes op de i te zetten, had dat al een hele hoop opgelost en waren er waarschijnlijk minder critici zo negatief. Echter, Jones heeft ook aangegeven dat het een film is voor de fans van het spel en daarbij wordt er dus vanzelfsprekend minder rekening gehouden met de niet-fans. Ook weer een bewuste keuze; een gewaagde, maar bewuste.

De film weet dus door de gehele vertelling heen niet écht indruk te maken. Wat wel indruk weet te maken is de rijke lijst aan extra's, die een leuk kijkje achter de schermen geven en laten zien hoe die CGI-explosie nou precies tot stand is gekomen. Wederom is er dus voor de fans nog meer te zien als het schijfje weer een keer is afgedraaid en blijft Warcraft: The Beginning een gevalletje 'haten of houden van'.