CD: Port Noir - Any Way The Wind Carries

dekatophetspek

Het zijn weer mooie (en dure) tijden voor liefhebbers van de betere progressieve rock. Zo ligt sinds deze maand het langverwachte nieuwe album van het Zweedse band Port Noir bij de betere platenzaken in de schappen. Het uit Södertälje afkomstige trio maakt duistere progressieve post-rock en werd bij het verschijnen van hun knallende debuutplaat Puls in 2013 dan ook regelmatig vergeleken met bands als Tool. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er een opvolger in de vorm van het album Any Way The Wind Carries.

Port Noir - Any Way The Wind Carries

Met Any Way the Wind Carries heeft de groep, bestaande uit zanger en gitarist Love Andersson, gitarist Andreas Hollstrand en drummer Andreas AW Wiberg, wederom een zeer evenwichtig album afgeleverd, dat aan alle verwachtingen van de liefhebbers van het voorgaande werk voldoet. Zanger Love Andersson beschikt over een stem die wel wat doet denken aan een combinatie van de stemmen van Maynard James Keenan (Tool/A Perfect Circle), Gavin Rossdale (Bush) en Matt Bellamy (Muse). Muzikaal mag de band dan ook gerust in hetzelfde vakje geplaatst worden als bands zoals Tool, Neurosis, Leprous en Karnivool.

Voor de opnames van hun tweede plaat doken de Scandinaviërs wederom de studio in met de ervaren producer Daniel Bergstrand, die we ook kennen van zijn uitmuntende werk voor onder meer In Flames, Dark Funeral en Meshuggah. Op Any Way the Wind Carries gaat Port Noir verder op het muzikale pad dat al op de eerste plaat werd ingegaan en levert met de plaat een zeer avontuurlijk stuk muziek op met een sterke spanningsboog.

Port Noir
Port Noir

Any Way the Wind Carries is bombastisch en duister, maar is tegelijk ook een zeer toegankelijk progressief album geworden, waarmee het Zweedse trio een breder publiek aan zou kunnen spreken. Nu nog hopen dat deze mensen de weg naar hun lokale platenboer (voor zover die nog bestaat) weten te vinden, want dit is een bruut werkstuk dat het verdiend om door velen gehoord te worden. Liefhebbers van de hieboven al genoemde artiesten zullen er in elk geval geen buil aan vallen.