CD: Zayn - Mind Of Mine

Martin (waterman2012)

Nu alle stress van One Direction van hem af is gevallen, kan Zayn Malik zich eindelijk volop concentreren op zijn eigen muziek. Nu wel vaker blijkt dat wanneer iemand zichzelf van boybands of de Disney club verlost, hij er een meer muzikale carrière voor terugkrijgt, is het natuurlijk de vraag of ook Zayn dit is toebedeeld. Met zijn debuut Mind of Mine zal hij het bewijs moeten leveren.

Vorig jaar, toen Zayn de fameuze boyband verliet, leek het erop dat hij voorgoed van het podium zou verdwijnen. Maar hij koos er dan toch voor om de singer/songwriter te zijn die hij altijd al wilde zijn. Hij begon immers als soloartiest bij The X-Factor, maar kwam na uitschakeling uiteindelijk in One Direction terecht. Ondanks dat hij het daar dus druk mee had, schreef hij ondertussen wel eigen nummers en kon voor dit album putten uit ruim veertig songs. Hij dook de studio in met een ander Brits muzikaal wonderkind, Naughty Boy, en niet veel later met topproducer James Ryan Ho aka Malay (o.a. John Legend, Alicia Keys). 18 tracks zijn er uiteindelijk uitgerold (hiervan staan er overigens 4 op de DeLuxe Edition).

Voorafgaand aan de release konden fans dit jaar al warmdraaien met de singles ‘PILLOWTALK’ en ‘LIKE I WOULD’ (Volgens de tracklisting louter met hoofdletters, maar Zayn houdt er een alternatieve schrijfstijl op nou, zo je verder zult merken). De eerste track werd, in ons land, een bescheiden top tien hit, en er verscheen ook een Lil Wayne remix van. De tweede is uiteindelijk alleen als bonustrack terug te vinden. Het is best een sterk nummer, maar indien je de gehele cd luistert is wel duidelijk waarom de song niet tot de reguliere cd behoort. Het nummer is namelijk veel meer uptempo dan de rest. Het is meer een club hit, terwijl de rest van de cd zeer ingetogen en rustig is te noemen. Criticasters spreken dan ook van downtempo electronica.

Songs als ‘BeFoUr’, ‘EaR vieW’ en ‘TiO’ liggen in het verlengde van ‘PILLOWTALK’; het zijn licht dansbare nummers met een bepaalde hit gevoeligheid. ‘She’, ‘dRruNk’ en ‘tRuTh’ zijn slijpnummers die het intense van bijvoorbeeld D’Angelo oproepen. Nu deze artiest is genoemd, kunnen we het werk van Zayn natuurlijk ook gewoon Neo Soul noemen. Verder, vallen twee nummers wel in het bijzonder op. ‘Wrong’ is een mooi duet met zangeres Kehlani, een ander aanstormend talent die dit jaar nog voor een Grammy was genomineerd. De song ‘fOol fOr YoU’ is een regelrechte popballad die nog het meest doet denken aan One Direction. Sterker nog, het had een nummer van hen kunnen zijn. Volgens Zayn zelf is het een ode aan The Beatles, met in het bijzonder John Lennon. Hij gebruikt zelfs een stukje citaat uit het nummer ‘In My Life’ van het album Rubber Soul van de legendarische band.

Eén ding is zeker: nu Zayn zen is, is de muziek die hij maakt dat zeer zeker. Geen drukke popdeuntjes en refreintjes, maar bijna minimalistische soul en r&b heersen op Mind of Mine. De cd zweeft, zo zou je kunnen zeggen, vrijwel in één tempo voorbij. De geboden variatie zit vooral in de sterke beats die meerdere stijlen bestrijken. Er zit techno, dub en reggea in en dat allemaal overgoten met de lijzige stem van Malik. Dit is een hele lekkere cd, zo aan het begin van het voorjaar. Maar, het is bovenal een veelbelovende start van Zayn’s solocarrière.