CD: Grimner - Frost Mot Eld

dekatophetspek

Nadat we eerder vandaag al een spetterend nieuw album van Amon Amarth van een review voorzagen is het nu nog een keer aandacht voor een aangename Scandinavische schijf. Zo'n twee jaar na hun album Blodshymner ligt namelijk sinds de afgelopen week het nieuwe album van de Zweedse band Grimner bij de betere platenwinkels in de schappen. De zeskoppige band uit Motala werd in 2008 opgericht en heeft sindsdien een behoorlijke naam op weten te bouwen in de metalscene. Met hun fraaie composities, boordevol Noorse mythologie, oorlog en sterke drank, werden al een tweetal albums en EP's gevuld die, met uitzondering van hun A Call for Battle-EP, geheel in het Zweeds worden gezongen. Met Frost Mot Eld is de band inmiddels alweer aan hun derde langspeelplaat aangekomen.

Grimner - Frost Mot Eld
Grimner - Frost Mot Eld

Nadat we eerder al kennis mochten maken met de singles 'Eldhjärta', 'Midgård Brinner' en 'Res Er Mina Söner' ligt nu het langverwachte volledige album in de schappen. Grimner speelt traditionele Viking metal, met daarover een stevige laag folk metal waarbij vooral de fluit en het accordeon domineren. Het zijn vooral deze instrumenten die het geluid van Grimner een eigen smoel geven. Frost Mot Eld klinkt woest en bombastisch, maar valt zeker niet te omschrijven als een duistere plaat. Dat is ook grotendeels te danken aan het toetsenwerk van Kristoffer Kullberg, die de muziek van Grimner toch net iets gelaagder en toegankelijk weet te maken.

Grimner
Grimner

Waar zanger en gitarist Ted Sjulmark, die de liefhebbers ook kennen van de band King Of Asgard, over zingt is ons een raadsel maar dat mag zeker geen belemmering zijn om te kunnen genieten van deze symfonische en folkloristische bak metal van de bovenste plank. Ben je dus wel een liefhebber van mythologische en bombastische klanken dan mag Frost Mot Eld van Grimner op Despotz records zeker niet in je verzameling ontbreken.