CD: Miasmal - Tides of Omniscience

dekatophetspek

Twee jaar na hun indrukwekkende plaat Cursed Redeemer ligt sinds begin deze maand Tides of Omniscience, het derde album van de Zweedse band Miasmal, in de betere platenwinkels. Waar we op het vorige album al een verpletterende bak ouderwetse death metal met een flinke laag thrash metal voorgeschoteld kregen horen we op Tides of Omniscience een geluid dat duidelijk geëvolueerd is en waarin we duidelijk de elementen van de klassieke gothenburg metal terug kunnen horen. Dat is op zich niet zo vreemd aangezien dat ook de thuisstad is van het kwartet.

Miasmal - Tides of Omniscience

Tides of Omniscience is het derde album van de band, die in 2007 in Gothenburg werd opgericht, die grotendeels opgenomen werd in de oefenruimte van de band. Het resulteerde dan ook in een album met een tiental ouderwets uit de speakers knallende death metal van de bovenste plank, die klinken alsof ze in één take werden opgenomen. Aan het album werd meer dan een jaar gewerkt en dat is dan ook goed te horen op dit zeer dynamische album. Op Tides of Omniscience klinkt Miasmal ook melodieuzer dan ooit tevoren.

Al vanaf de eerste tonen van de openingstrack 'Axiom' horen we een uiterst explosief album in een stevig tempo voorbijkomen, waarbij we regelmatig aan bands zoals Entombed, Dismember en zelfs God Dethroned moeten denken. Halverwege het album horen we met 'Perseverance' het enige rustpuntje van de plaat, maar het is niet meer dan de stilte voor de melomane storm. Zanger en gitarist Pontus Redig zit naast Miasmal ook in de hardcore punkband Martyrdöd en dat ook deze band van invloed is geweest op het vernieuwde geluid van de Zweden is duidelijk te horen.

Miasmal
Miasmal

Ben je wel een liefhebber van de betere death metal en heb je de voorgaande albums van deze band ook al in de kast staan, dan mag Tides of Omniscience van Miasmal zeker niet ontbreken in je collectie.