CD: Borknagar - Winter Thrice

dekatophetspek

Borknagar is een band uit Noorwegen die in 1995 werd opgericht door gitarist Øystein Brun (ex-Molested) om de op dat moment geldende grenzen binnen de traditionele black metal te verleggen. Met bandleden van Gorgoroth, Immortal , Enslaved en Ulver vormde Brun een black metal supergroep, die zonder ook maar een noot op te hebben genomen een platencontract kreeg. Inmiddels zijn we zo'n 21 jaar verder en is de groep na de nodige personeelswisselingen alweer toegekomen aan haar tiende album Winter Thrice.

Borknagar - Winter Thrice
The boundary is my stronghold,
I push the glacier towards the edge.
Stepping across the horizon's threshold
with an unexplored domain to wedge.
(uit: 'Terminus')

Waar Borknagar ooit begon als een pure black metal band is de muzikale koers sindsdien toch behoorlijk gewijzigd. Op Winter Thrice horen we een band aan het werk die hun voorliefde voor progressieve rock en folkmuziek niet onder stoelen of banken steekt. Het zeer sterk  gevarieerde album, dat door Øystein Garnes Brun zelf werd geproduceerd, klinkt als een avontuurlijke melomane reis door de geschiedenis van de groep, waarbij we elementen uit alle voorgaande albums terug kunnen horen. Neem daarbij de veelzijdige stem van zanger Vintersorg (Cronian, Gravisphere), in combinatie met de stemmen van bassist ICS Vortex (Arcturus, Lamented Souls) en toetsenist Lars A. Nedland (Age of Silence, Solefald), en je weet dat je een hoogstaand album met een zeer herkenbaar eigenzinnig geluid te pakken hebt.

Borknagar
Borknagar
Inner landscapes provide the ground for structures.
Development plans, architectural design.
Nature in it's purest form.
Intuition feeds the progression.
(uit: 'Panorama')

Met Winter Thrice heeft de groep een album afgeleverd dat we, net als de albums Quintessence (2000) en Urd (2012), tot het beste werk van Borknagar tot op heden mogen rekenen. Ben je wel een liefhebber van de progressieve klanken van bands zoals Amorphis en Ghost BC, dan kunnen we je zeker aanraden om dit bombastische stuk muzikale geweld eens te gaan beluisteren. Al was het maar om te genieten van het prachtige hoesontwerp van Marcelo Vasco, die de liefhebbers ook kennen van zijn werk voor onder meer Slayer en Machine Head. De lat voor het beste album van het jaar is in elk geval weer een flink stuk omhoog gelegd!