CD: Elske DeWall - Velvet Soldier

dekatophetspek

Onlangs verscheen het album Velvet Soldier van de Friese singer-songwriter Elske DeWall. Dat werd ook wel eens tijd aangezien het alweer vier jaar geleden was dat het vorige album Brave verscheen. Velvet Soldier is alweer het derde album van DeWall, die in 2010 landelijk bekend werd met haar debuutalbum Balloon In Paris. De zangeres werd daarna uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en was te zien op het North Sea Jazz-festival en in De Wereld Draait Door.

Elske DeWall - Velvet Soldier

In de periode tussen haar vorige en haar nieuwe album vonden een aantal uiteenlopende veranderingen plaats in het leven van de Friezin. Zo werd de Elske een trotse moeder van haar eerste zoontje, maar moest ze ook gedwongen afscheid nemen van platenmaatschappij Universal Records, waarbij de eerste twee albums verschenen. Met Velvet Soldier levert Elske DeWall dan ook haar meest persoonlijke album af tot op heden. Zo bezingt ze het ouderschap in de liedjes 'I’ll Be Around' en 'Hercules', wordt het verlaten van Universal Records verwoord in 'The Fall' en horen we ook nummers voorbijkomen over haar zus Femke ('Forever Like This') en een plotseling overleden vriendin ('Only One').

Velvet Soldier werd opgenomen in de Wisseloord Studios in Hilversum en laat een behoorlijk ander geluid horen dan de voorgaande albums. Waar we voorheen nog popliedjes konden horen met een snufje soul horen we op deze schijf een meer ingetogen kant van de zangeres, wat resulteert in een fraai aantal pure ballades. Het album werd geproduceerd door Michiel Hoogenboezem, die we ook kennen van zijn werk voor onder meer De Dijk, The Nits en vele anderen. Ben je wel een liefhebber van singer-songwriters dan mag je het in eigen beheer uitgebrachte album Velvet Soldier van Elske DeWall, die we gerust tot de beste zangeressen van Nederland mogen rekenen, absoluut niet missen in je collectie.