Blu-ray: de Boskampi's

Redactie

Nederland zit in de lift als het gaat om het uitbrengen van leuke jeugdfilms Dit jaar zijn er ook weer een zooitje nieuwe uitgekomen. Met De Boskampi’s is er weer een verfilming uitgekomen van een populair kinderboek en in tegenstelling tot vele andere films zitten er hier (gelukkig) geen BN’ers in die cameo’s verzorgen.

Het verhaal gaat over Rik Boskamp, een rol van Thor Braun. Hij is de zoon van een ietwat dommige boekhouder en hij wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd na het zien van een maffiafilm verzint hij een slimme list: hij zorgt ervoor dat zijn familie verhuist en dat zijn vader in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Rikkie Boskampi wordt in zijn nieuwe dorp niet meer gepest want iedereen is bang voor Paulo en behandelt hem met respect. Maar helaas voor Rik duikt er een pestkop uit het verleden op. Is Rik dan nog in staat om zijn leugen vol te houden?

De Boskampi's is wederom een voorbeeld van een geslaagde kinderboekverfilming. De cast laat zien dat dit ook zonder grote BN’ers mogelijk is. Het boek zelf is van enige jaren geleden en dit komt terug in de film: de hoofdpersonen gebruiken nog videobanden en smartphones zijn nog niet in gebruik. Het is duidelijk dat de makers er niet voor hebben gekozen om het verhaal in een nieuw jasje te steken. Dit zal voor met name kinderen even wennen zijn, maar die zullen snel meegenomen worden in het speelse verhaal en de goede rol van Thor Braun. De Boskampi's staat garant voor grappen en opgezette misverstanden en ondanks het dat het speels en vrolijk is worden de serieuze boodschap en ondertoon niet uit het oog verloren.

De boodschap dat hoe goed je ook je best doet, je altijd bij jezelf moet blijven want je voordoen als iemand anders is uiteindelijk ook geen oplossing, komt uitstekend uit de verf. Ook Henry van Loon speelt een mooie rol als Rik's sullige vader. Alle bijrollen zijn leuk ingevuld door de vele acteurs, waarbij alleen de kinderen wel heel vlak en kleurloos blijven. Halverwege zakt het verhaal even weg om daarna weer in een sneltreinvaart richting de finale te gaan, welke iedereen met een glimlach zal achterlaten.

De extra's bij deze blu-ray zijn allereerst een making of. Deze geeft slechts een standaard inkijkje achter de schermen bij de productie van de film. Hiervoor moet je de blu-ray niet kopen. Wel leuk zijn de extra items over Rikkie en de maffia. Het geeft meer achtergrondinformatie mocht je als kijker hierin geïntresseerd raken. En dit kan bijvoorbeeld goed als het vertonen van de film een educatief doel behelst. De extra's over de setdresser en de stunts zijn niet erg verheffend. Wel leuk is dat een item is opgenomen over de vertaalslag van het boek naar de film en welke keuzes hierin werden genomen. Tot slot is er nog een verslag van de première van de film.

Al met al is de Boskampi's een prima geslaagde film die het bekijken meer dan waard is. Ook de blu-ray is de moeite van een aanschaf waard.