Gadget: Nokia Lumia 530

SolidDS

Enige tijd geleden mocht ik aan de slag met het high-end toestel van Nokia: de Nokia Lumia 930. Dit keer kreeg ik de Nokia Lumia 530, het meest low-end en budget toestel, in mijn handen en het was interessant om te zien hoe deze twee zich tot elkaar verhouden.

Lumia530
Bij het uitpakken van het toestel viel direct op dat de Lumia 530 kleiner, lichter en prettiger vast te houden is. Waar de Lumia 930 door rechtere randen soms een beetje ongemakelijk zou kunnen aanvoelen, is dit bij de kleinere en rondere Lumia 530 niet zo. Ook de grootte van het scherm speelt natuurlijk een belangrijke: rol de Lumia 530 bevat namelijk een vier inch scherm in tegenstelling tot vijf inch in de Lumia 930.

Zodra je het toestel aanzet, komen de bekende instellingen (taal, live-account en gps) voorbij. Dit proces verloopt soepel en binnen een paar minuten kun je aan de gang. Echter, zodra je op het startscherm komt, valt gelijk op dat je hier met een budgettoestel te maken hebt. Dit komt met name door het scherm. Dat heeft namelijk een resolutie van 480 x 854 pixels en geen Clear black-technologie. Hierdoor is het zwart op het scherm niet helemaal zwart. Met het gevolg dat de kleuren niet scherp overkomen. Door wat met de schermhelderheidsinstellingen te spelen verbetert het wel iets, maar heel scherp wordt het niet. Wat ook opvalt is dat de Lumia de tekst/namen voor een halve seconde niet helemaal goed weergeeft bij het verschuiven van het startscherm naar links, dus naar je lijst met apps, maar dit kan ook aan snelheid de processor liggen.

Lumia 530

De Lumia 530 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 200 CPU Quad-core processor die draait op 1.2 GHz en 512 MB werkgeheugen heeft. Het is opvallend dat de algehele Windows Phone 8-ervaring weinig onderdoet voor een high-end toestel, zoals de Lumia 930, en dat is knap. De apps starten en reageren vlot en de totale telefoonervaring is bijzonder prettig. Het toestel heeft daarnaast vier gigabyte opslag die eenvoudig uit te breiden is met een microSD-kaartje.

Nokia heeft helaas geen flitser en geen camera aan de voorkant ingebouwd. Om foto’s te kunnen maken heeft Nokia het toestel uitgerust met een 5 megapixelcamera aan de achterkant. Bij voldoende licht is de kwaliteit van de foto’s voor een toestel in deze prijsklasse gewoon goed.

De Nokia Lumia 530 is een budgettoestel dat al verkrijgbaar is voor nog geen honderd euro. Hoewel er een paar mitsen en maren zijn, zullen er in deze prijsklasse maar weinig toestellen zijn die je een completere smartphone-ervaring kunnen bieden. Windows Phone 8 reageert snel en apps zoals Facebook, WhatsApp, Viber, Twitter, Skype en dergelijke die in de Windows Store staan, draaien nagenoeg vlekkeloos. Het design van het toestel is in lijn met de hele Lumia-reeks en de Lumia 530 laat zich qua uiterlijk het best vergelijken met de vorig jaar verschenen Lumia 620. Wel bevat de Lumia 530 on-screen navigatieknoppen, waardoor je aan de onderkant een stukje van je inhoud op het scherm verliest. Gebruik hiervan vereist wat gewenning, maar dat mag de pret niet drukken.

Lumia 530

Ben je al gewend aan een high-end toestel zoals de Lumia 930, dan is de stap terug simpelweg te groot. Dit komt onder andere door het gemis van een flitser, maar met name door het contrast en de helderheid van het scherm. Vind je dat echter allemaal niet belangrijk en ben je gewoon op zoek naar een degelijke en zeer betaalbare smartphone, dan is de Lumia 530 een uitstekende keuze.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Complete Smartphone-ervaring
  • Toestel werkt snel
  • De prijs
  • Het scherm
  • Geen flitser, fotos in matige lichtomstandigheden vallen tegen
8