CD: Philip Selway - Weatherhouse

dekatophetspek

Sinds deze week ligt het gloednieuwe album van Philip Selway in de schappen van de betere platenwinkels. Nu zal de naam bij de meeste lezers geen bellen doen laten rinkelen maar als we erbij vermelden dat we het hier over de drummer van Radiohead hebben zullen er toch de nodige lampjes beginnen te branden. In 2010 wist Selway ons al aangenaam te verrassen met zijn vrij akoestische album Familial. Nadat we eerder al mochten kennismaken met de singles 'Coming Up for Air' en 'It Will End in Tears' is er nu het album Weatherhouse.

Philip Selway - Weatherhouse

Als er één ding is waar we niet om heen kunnen dan is het wel de invloed van Radiohead op deze plaat. Waar Radiohead zich echter de laatste jaren nog al eens vergreep aan vreemde muzikale experimenten keert Selway meer terug naar de fraaie popliedjes uit de tijd van prachtige albums zoals The Bends en OK Computer. Vooral 'Coming Up for Air', 'Around Again', 'Ghosts' - dat wel ontzettend doet denken aan Radiohead's 'Exit Music (For a Film)' - en 'Miles Away' laten zich beluisteren als prachtige atmosferische composities met een donker randje.

Weatherhouse werd gedurende het jaar 2013 opgenomen, met behulp van de muzikale duizendpoten Adem Ilhan (Fridge) en Quinta (Bat For Lashes) en The Elysian Quartet, in studios in Londen en Oxford. De plaat zal geen prijzen winnen in de categorie 'Vrolijkste Plaat van 2014' maar weet met haar avontuurlijke composities zeker te imponeren. Liefhebbers van het oudere werk van Radiohead en/of artiesten zoals Eels en Elbow zullen deze soloplaat van Philip Selway zeker weten te waarderen.

Philip Selway - Weatherhouse 1