CD: Oscar and the Wolf - Entity

dekatophetspek

Oscar and the Wolf is een band die bij onze zuiderburen in korte tijd flink naam heeft weten te maken. Zo verschenen er al een tweetal fraaie EP's, waarop we een band aan het werk hoorden die met hun dromerige indiepop wel wat deed denken aan artiesten zoals Fleet Foxes, Bon Iver en Local Natives. Eerder dit jaar verscheen de single 'Princes', die veelvuldig op diverse Belgische radiozenders te horen is. Een fijn voorproefje voor het indrukwekkende album Entity dat nu in de schappen ligt.

Oscar and the Wolf - Entity

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Entity is de verschuiving van de groep naar een wat electronischer geluid. De groep rondom voorman Max Colombie maakt nog steeds dreampop, maar voegt daar ook een portie broeierige soul, vage electronische triphop en diepe donkere minimal techno aan toe. Het resulteerde in een zeer volwassen debuutalbum met een zeer eigenzinnig geluid. Voor de opnames van Entity gingen de mannen naar Londen om daar met producer Leo Abrahams een twaalftal liedjes op de gevoelige band vast te leggen. Abrahams werkte eerder met sterren als Brian Eno & David Byrne, Wild Beats en Florence & The Machine en weet dus als geen ander hoe een goed electronisch album hoort te klinken.

Al vanaf de eerste tonen van 'Joaquim' wordt je als luisteraar meegezogen in een muzikaal avontuur waarvan je niks wilt missen. De kenmerkende stem van Max Colombie, de dromerige gitaarpartijen van Jasper Bullynck, de freaky electronische effecten en toetsenwerk van Ozan Bozdag en het hypnotiserende drumwerk van drummer Claudio Arduini, die ook kundig gebruik maakt van vervreemdende computerbeats, zorgen voor een uitermate spannend stuk muziek die zich op dezelfde manier laat beluisteren als dat je bijvoorbeeld een David Lynch-film bekijkt. Entity is dan ook een groeidiamantje dat bij elke luisterbeurt meer details prijsgeeft.

Oscar and the Wolf is een band die we de komende zomermaanden wel weer op diverse festivals zullen zien spelen. Met Entity heeft de groep in elk geval een plaat afgeleverd die wel eens voor de langverwachte en welverdiende internationale doorbraak zou kunnen zorgen.