CD: Folly & The Hunter - Tragic Care

LittleMissGiggles

Oorspronkelijk werd Tragic Care van de Canadese band Folly & The Hunter vorig jaar al uitgebracht, maar het album kwam niet van de grond in Nederland. Tot nu toe. 19 mei verschijnt het album van de indiefolkband in de winkels. Een dromerig, melodieus album vol treurige teksten, die zo nu en dan bijna opbeurend klinken.

Folly & The Hunter - Tragic CareFolly & The Hunter - Tragic Care

Een berglandschap in zachte kleuren met een waterig zonnetje en een tiental zwevende geesten, dat is de albumcover van Folly & Hunter’s Tragic Care. Dit, gecombineerd met de naam, maakt het eerste volledige album van de Canadese band ogenschijnlijk nogal deprimerend. Als je het omdraait en titels als ‘Ghost’, ‘How it came down’ en ‘Our stories end’ ziet, word je niet bepaald opgewekter.

Mensen feestelijk laten ronddartelen was dan ook niet de bedoeling van Folly & The Hunter. De band, bestaande uit Nick Vallee, Chris Fox, Laurie Torres en Phil Creamer, putte inspiratie uit tragedies uit hun eigen leven, zoals break-ups en het verlies van familieleden.   

Maar als je door de mismoedige buitenkant kijkt, komt een aardig album tevoorschijn. Het landschap op de voorkant vertaalt zich naar een muzikaal landschap op de cd. De mengeling van zachte kleuren is als de melange van instrumenten: banjo’s, gitaren, strijkinstrumenten, pianoklanken en elektronica zijn samengebracht tot een mooi geheel. Die rijke variatie, gecombineerd met de stem van Vallee, vormt een prachtige melodie.

Hoewel er in de bijna poëtische lyrics veel treurnis doorklinkt, brengt Folly & The Hunter ze op een manier die bijna opliftend is. De band beschrijft Tragic Care zelf als ‘beauty in the breakdown’ en daar kan ik me wel in vinden. Een album voor gebroken harten, huilmomenten en tijden waarin je gewoon lekker wilt wegdromen.