CD: Dawn - Nær Sólen Gar Niþer For Evogher

dekatophetspek

Het was in januari 1994 dat het eerste volledige album van de Zweedse black metalband Dawn verscheen. Met een drietal demo cassettes had de groep al behoorlijk naam weten te maken binnen de scene en er werd dan ook halsreikend uitgekeken naar het eerste volledige album van het Zweedse kwintet. Dat wachten werd beloond met het fraaie album Nær Sólen Gar Niþer For Evogher oftewel Als de Zon Voor Altijd Onder Zal Gaan.

Dawn - N?r S?len Gar Ni?er For Evogher

Het was wel even wennen voor de fans van de eerder verschenen tapes. Waar we op deze demo's nog duidelijk een band konden beluisteren met roots in de deathmetal, hoorden we hier een duidelijke verschuiving in de richting van de black metal. Naast de drie tracks van de laatste demo in een nieuw jasje ('The Ethereal Forest', 'In the Depths of My Soul' en 'As the Tears Fall') horen we ook een vijftal op dat moment nog nieuwe nummers op dit heerlijk duistere album.

Nær Sólen Gar Niþer For Evogher werd opgenomen tijdens een zonsverduistering in de Hellspawn Studios in Örebro, een studio waar ook legendarische bands zoals Marduk, Dissection en Dark Funeral hun vroege werk opnamen. Vandaag de dag is de studio beter bekend onder de naam Unisound. Met de Zweedse topproducer Dan Swanö achter de knoppen resulteerde dat in een album dat zowel naargeestig donker als uiterst melodieus klinkt. Naast voortdenderende gitaarmuren, brute baspartijen en beukende drums schroomt Dawn ook niet om de akoestische gitaar te bespelen in nummers als 'Eyesland' en 'As the Tears Fall'. Dat laatste nummer doet muzikaal zelfs wel een beetje aan het oudere werk van Paradise Lost denken.

Verplichte kost voor de fans van bands zoals Dissection, Naglfar, Eucharist, Unanimated en al die andere bands die op onnavolgbare wijze melodieuse black metal en deathmetal tot een fijn geheel weten te smeden. Nær Sólen Gar Niþer For Evogher, een album dat na 20 jaar nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet en dat nu eindelijk eens op vinyl is verschenen. Echte mazzelpikken vinden hem dan ook nog eens op rood vinyl, daar zijn er namelijk maar 300 van gemaakt.