CD: Dawn - The Eternal Forest - Demo Years 91-93

dekatophetspek

In de jaren negentig kwam er veel fijne deathmetal en blackmetal uit de richting van Scandinavië. Bij de toonaangevende namen uit die tijd mogen we ook zeker de uit Linköping in Zweden afkomstige band Dawn rekenen. Van de band verscheen in 1994 het album Nær Sólen Gar Niþer For Evogher, gevolgd door een split-cd met de Mexicaanse deathmetalband Pyphomgertum en het tweede album Slaughtersun (Crown Of The Triarchy) in 1998. Daarna was het een jaar of 10 doodstil rondom dit Zweedse gezelschap. Zoals dat vaak het geval is bij muzikanten kroop het bloed waar het niet gaan kon en zo kwamen de mannen in 2008 weer bij elkaar en bliezen Dawn nieuw leven in.

Dawn - The Eternal Forest - Demo Years 91-93
Dawn - The Eternal Forest - Demo Years 91-93

Op The Eternal Forest - Demo Years 91-93 gaan we, zoals de titel al verklapt, terug naar de vroege jaren van de band. Tussen 1991 en 1993 verschenen er een drietal demo's, die we nu voor het eerst op een verzamelalbum kunnen beluisteren. In samenwerking met gitarist en bandoprichter Fredrik Söderberg werden de oude opnames door producer Dan 'Nosebleed' Swanö onder handen genomen. Swanö, die al vanaf de vroege jaren negentig veel achter de knoppen mocht zitten bij artiesten zoals Edge Of Sanity, Asphyx, Dissection en Gorement, weet als geen ander hoe deathmetal hoort te klinken en heeft met The Eternal Forest - Demo Years 91-93 van Dawn een prima stuk werk afgeleverd.

De 2e demo van Dawn
De 2e demo van Dawn

Het album opent met de tweede demo van de groep, getiteld Apparition. Ouderwetse deathmetal in de stijl van bands als At the Gates en In Flames. Op Apparation treffen we de nummers 'In the Depths of My Soul', 'Incantation of Unholiness', 'Spawn of Evil' en 'Thirst of the Dead' aan. Vlijmscherpe gitaarriffs, opstuwend baswerk, beukende drums en de door merg en been gaande strot van zanger Henke. Oldschool deathmetal van hoog niveau.

De 3e demo van Dawn
De 3e demo van Dawn

Dan volgt de derde demo van Dawn uit 1993, die destijds uitkwam onder de weinig verhullende titel Promotional Demo. Na een nieuwe versie van 'In the Depths of My Soul' horen we ook de op dat moment nog nieuwe nummers 'The Eternal Forest' (op de demo heet het nummer trouwens 'The Etheral Forest') en 'As the Tears Fall' voorbijkomen. Wat bij deze demo-opnames vooral opvalt is de draai in de richting van de melodieuse blackmetal.

De 1e demo van Dawn
De 1e demo van Dawn

Als afsluiter van dit album gaan we dan nog terug naar het prille begin van de band, die in 1992 haar eerste demo uitbracht in een oplage van slechts 150 exemplaren, met daarop de nummers 'Thirst of the Dead' en 'Dawn of Torture'. Een veelgezochte demo dus in kringen van tapetraders. Naast de reguliere cd is The Eternal Forest - Demo Years 91-93 de allereerste release van Dawn op vinyl. Zo heeft Century Media de plaat uitgebracht op zowel zwart als wit vinyl en daar worden we als melomanen wel heel blij van. Er is namelijk niks fijner dan een verse plak vinyl op de draaitafel leggen.

Ben je wel een liefhebber van bands zoals Obituary, Deicide, Cannibal Corpse en meer van dergelijke bands, dan valt het absoluut aan te raden om dit fijne album eens een luisterbeurt te geven. Een mooie kans om kennis te maken met de vroege jaren van deze legendarische deathmetalband uit Zweden.