CD: Boy & Bear - Harlequin Dream

dekatophetspek

Boy & Bear is een band uit Sydney die werd opgericht in 2009. Boy & Bear begon als een solo-project van zanger en gitarist Dave Hosking, maar werd al snel uitgebreid met Killian Gavin (eveneens zang en gitaar), Jake Tarasenko (basgitaar), Jon Hart (mandoline, banjo en toetsen) en zijn broer Tim Hart (drums en zang). In augustus 2011 verscheen het debuutalbum Moonfire, waarmee Boy & Bear bij de ARIA Music Awards maar liefst vijf prijzen mee naar huis mocht nemen. Inmiddels zijn we dik twee jaar verder en is de groep toe aan haar tweede album Harlequin Dream.

Boy & Bear - Harlequin Dream

Een tweede album is voor veel bands een behoorlijke drempel, omdat je daar mee aan moet tonen dat het succes van de vorige plaat geen toevalstreffer was. Boy & Bear lijkt daar echter geen enkel probleem mee te hebben. Op Harlequin Dream laat de groep een aanstekelijke mix van pop, indierock en folkmuziek horen. De 12 prachtige  luisterliedjes op Harlequin Dream werden opgenomen in de Alberts Studio in Sydney, één van de toonaangevende studio's in Australië, met top-producer Wayne Connolly achter de knoppen. Connolly maakte eerder naam met zijn productiewerk voor onder meer Silverchair, The Vines en Josh Pyke. Daarna werd Phil Ek (Band Of Horses, Fleet Foxes, The Shins) ingehuurd om het geheel af te mixen, met als resultaat een fijn stuk melancholische en dromerige folkpop.

Harlequin Dream opent sterk met 'Southern Sun'. Het is dan ook niet echt verrassend dat dit nummer als eerste single van het album is gekozen. Het ballade-achtige intro zet de luisteraar eventjes op het verkeerde been, maar al snel weerklinkt een catchy folkliedje, dat meteen aan het geluid van Fleetwood Mac in de zeventiger jaren doet denken. Datzelfde Lindsey Buckingham-achtige gitaarwerk horen we ook terug in onder meer 'Old Town Blues' en 'Arrow Flight'. Maar ook Mumford & Sons, waarmee Boy & Bear al heeft getourd, was duidelijk van invloed bij het schrijven van de tracks op dit album. Vooral bij het sobere 'A Moment’s Grace' is duidelijk waar de jongen en zijn beer de mosterd vandaan hebben gehaald.

Boy & Bear - Harlequin Dream 2

Met hun eerste album Moonfire wist de groep de harten van de Australiërs al te winnen, met Harlequin Dream heeft de groep haar vizier op de rest van de wereld gericht. Een groeidiamantje dat bij elke luisterbeurt groter lijkt te worden.