iPhone 5c

Pheno

Apple heeft een goedkopere iPhone om als budgetmodel te dienen. De iPhone 5c is alles wat iPhone 5 is en meer.

Header

Voordat ik aan de gang kan met de iPhone 5s krijg ik eerst te horen wat, waarom en hoe duur de iPhone 5c is, het mobiele plastic broertje die Apple ook op de markt zet. Deze is bedoeld als opvolger van de originele 5. Het heeft en kan alles wat de iPhone 5 kan, alleen is het goedkoper geworden door de plastic behuizing. Het voelt niet cheap aan, maar dat is persoonlijk als eigenaar van bijvoorbeeld mobieltjes als een HTC Desire. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat dat al eerder gebruikt is bij de iPhone 3G en 3Gs. Het mobieltje is door de behuizing wel ietsje dikker.

Voor de stylisten onder ons: er zijn verschillende kleuren te kiezen. Daarnaast is er een hoesje ontwikkeld waardoor je dat kleurtje nog wel kunt zien. Het hoesje is er ook in verschillende kleuren, zodat je kunt mixen en matchen om je persoonlijke voorkeuren te hebben. Een bonte bedoeling voor iPhone, het merk dat normaal juist iets chique uitstraalt. Een leuke gimmick zit in iOS7, het nieuwe besturingssysteem voor de mobiele apparaten van Apple. Het systeem wet welke kleur je hebt en zorgt ervoor dat er in transparante vensters jouw kleur terugkomt. Volledig nutteloos natuurlijk, maar wel een grappig detail.

iPhone 5C

In de verpakking wordt, naast de telefoon zelf, ook een EarPod-headset, een Lightning-kabel met USB-ingang en een smalle stekker meegeleverd. Een pinnetje om de SIM-lade open te maken zit er ook bij, dat is ook meteen het enige dat je kunt open maken, want een SD kaart of accu vervangen is, zoals gewoonlijk, niet mogelijk bij iPhone. Een welkome toevoeging is iWorks, dat nu gratis te downloaden is als je een nieuwe iOS-apparaat koopt. Pages, Numbers en Keynote zijn onder handen genomen om beter te werken op kleinere schermen. Er zijn al klachten over verdwenen functionaliteit die in vorige versies van de pakketten wel aanwezig waren, maar Apple heeft al aangegeven dat deze in aankomende patches langzaam weer terug worden gezet. Er zijn meer apps, zoals GarageBand, iMovie en mijn persoonlijke favoriet, iPhoto, die gratis in de App Store te downloaden zijn.

iPhone 5C

Het apparaat kan alles wat de iPhone 5 kan, maar toch zijn er enkele verbeteringen. De frontcamera is nu HD, dus als je gebruikmaakt van Facetime of Skype of iets dergelijks zie je er voor je gesprekspartner nog scherper uit. Je mag voor jezelf uitmaken of dat een voor- of nadeel is. Verbindingen met 4G worden nu volledig ondersteund door het apparaat zodat je geen leuke verrassing kunt krijgen mocht je overstappen naar sneller internet. Voor de rest is het hetzelfde mobieltje als een iPhone 5, maar dan letterlijk in een ander jasje.

Voor wie is de iPhone 5c dan? Niet voor de mensen met al een iPhone 4s of 5, want daarvoor zijn de verschillen veel te marginaal. Door het ‘goedkopere’ prijskaartje wil Apple een andere doelgroep verleiden een iPhone te halen. Voor 599 euro is er een 16GB variant, voor honderd euro meer heb je 32GB opslagruimte of een iPhone 5s met 16GB. Dat is ook meteen een groot vraagteken, het prijsverschil met een iPhone 5s is honderd euro, als je van beide het goedkoopste model neemt. De concurrerende modellen zoals een HTC One, Samsung Galaxy S4 en Nokia Lumia 925 zijn weer een stuk lager. Gaat dit mensen overhalen om toch over te stappen naar iPhone?