CD: Various - Frisian Hard 'n Heavy 2

dekatophetspek

Bijna een jaar na Frisian Hard 'n Heavy 1 is er een nieuw deel verschenen van de succesvolle verzamelreeks. Op het label, van metalgoeroe en platenboer Tamme Oosterhof, verscheen dit weekend Frisian Hard 'n Heavy - Volume 2, waarop we weer een mooi overzicht krijgen, van welke bands er op dit moment toe doen binnen de Friese muziekscene. Het resulteert in een fraaie verzamel-cd waarop zowel oude veteranen als jonge honden terug te horen zijn.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 2

Frisian Hard 'n Heavy - Volume 2 opent met de 'oudjes' van Way of Nature. Way of Nature is een band uit Twijzelerheide die in 1992 werd opgericht. Muzikaal zit Way of Nature met 'The One and Only' een beetje in hetzelfde vaarwater als de klassieke Duitse metalbands uit de tachtiger jaren, zoals Kreator en Destruction. Ook Kädävérbäk is een band die al vele jaren in de Friese muziekwereld meedraait. 'Come To Poppa, Baby' is een track die zanger Bert Jan Zuidema ook al eens in 1996 opnam. Kädävérbäk is een band waarbij humor hoog in het vaandel staat en die een zeer aanstekelijke mix van punk en noise speelt. Na de oldtimers van Kädävérbäk is het tijd voor de symfonische rock van de jonge honden van Alice Day. De band bestaat nog maar sinds het begin van dit jaar, maar heeft in korte tijd al behoorlijk naam gemaakt in de Friese metalwereld. De band, bestaande uit Rosita Reitsma (zang), Jelle Hamstra (drums), Jeroen Bosma (gitaar), Janneke Smids (toetsen), Paulus Kramer (basgitaar) en Siegfried Kramer (gitaar) maakt progressieve doommetal die liefhebbers van bands als Opeth en Katatonia zeker aan zal spreken. 'Surrender' doet ook wel wat denken aan het oudere werk van The Gathering.

Na Alice Day is het tijd voor de riotgrrls van Elusive Disorder. De uit Leeuwarden afkomstige punkband bestaat uit een viertal dames die er op hun Facebook pagina als een stel brave meisjes uit lijken te zien. De uit EK (drums), Marjory Jager (zang), Meryl Langenberg (basgitaar + zang) en Sharona Kampman (gitaar) bestaande groep zijn namelijk geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Elusive maakt heerlijke rauwe punk die terug doet verlangen naar de jaren tachtig. 'Rebel' doet wel wat denken aan de zogenaamde riot-grrl bands uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Elusive Disorder wil muziek maken die ze zelf leuk vinden, van mij mogen ze daar nog wel een stuk of wat albums lang mee doorgaan. Shit Hits the Fan is een hardcore punk band uit de plaats Rien. De band heeft net de opnames afgerond van haar debuutalbum The First And Worst Record, die vanavond in Itens gepresenteerd zal worden aan het publiek. 'Straight to Hell' is zo'n fijn kort liedje die de sfeer uitademt van de Britse oi punk uit de negentiger jaren.

Ook de mannen van Timber zijn bepaald geen nieuwkomers. De band werd opgericht in 1999 en heeft sindsdien al menig podium platgespeeld met hun mix van grunge, metal, blues en stonerrock. 'Transparant' klinkt in elk geval als vertrouwde ouderwetse hardrock, dat ook zo in de zeventiger jaren had kunnen zijn opgenomen. Bij de uit Bolsward afkomstige trio Bad Speed Boys horen we ook al een zeer authentiek geluid. De band, met voormalige bandleden uit de bands Harnas en Sick Flesh, speelt een crossover van old school punk, gemengd met metal, rock en stoner. Bij Bad Speed Boys is het ook 'Lang leve de lol!' en dat komt zeker over in het nummer 'Handkerchief'. Lars van Sante is een eenmansband uit Leeuwarden. De muziek van Lars van Sante doet wel wat denken aan de atmosferische black metal zoals we die ook uit Scandinavië kennen. We mogen hopen dat Van Sante snel wat bandleden bijeen weet te krijgen want dit is muziek die ik ook wel eens live zou willen aanschouwen. The Horrible Twunts is een metalcore band uit Haulerwijk, die ik hun oprichtingsjaar 2007 al eens te gast had, in mijn toenmalige radioprogramma Oorsmeer Radio, voor de lokale omroep Mercurius in Leeuwarden. Inmiddels zijn we zes jaar verder en kunnen we gerust stellen dat de band enorm geëvolueerd is. 'Nemesis' is een gloednieuwe track die er behoorlijk in hakt, zoals we dat gewend zijn bij metalcore en nu metal.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 2 cd

Na het brute geweld van The Horrible Twunts is het even tot rust komen bij de melancholische doommetal van Black No. 1. De band vernoemde zich naar een episch nummer van Type O Negative en liet zich ook muzikaal door de band van wijlen Peter Steele beinvloeden. Bij 'Wolf' horen we echter ook een band, die niet schroomt om een stevig stuk gothic darkwave neer te zetten. Zangeres Tammy Black beschikt over een prachtige stem, die perfect bij de zweverige metalklanken van de groep past. Na Black No. 1 is het tijd om de bong even ter hand te nemen. De uit Kollum en omgeving afkomstige stoners van Pander gaan namelijk heerlijk los met het beukende en stomende 'The Light'. Nadat er al eerder een prima EP getiteld Go was verschenen was het ook niet meer dan logisch dat deze band op deze verzamelaar terug te vinden zou zijn. Pander is een band die zich zeker kan meten met de betere stonerrock bands uit Nederland. De uit Sneek afkomstige band Anquest bestaat pas 2010, maar afgaande op de kwaliteit van 'Rainbow's End' vermoeden we dat we hier wel met muzikanten te maken hebben die al heel wat langer in het wereldje rondlopen. De band, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer TimeExposure en Godspill, maakt zwaar progressieve rock en levert met hun bijdrage het langste nummer op deze verzamelaar.

Het Fries-Amsterdamse gezelschap Kingdom of Genocide gaat vervolgens los met de beukende death metal track 'King of Genocide'. Het geluid van Kingdom of Genocide doet wel wat denken aan de muziek van Carnivore en Wehrmacht. Ook in deze band treffen we een stel muzikanten aan, die al heel wat jaren meedraaien in het circuit. Wat dat betreft zijn de mannen van de band Clinically Insane, die in 2012 in Wolvega werd opgericht, nog een stel jonkies. De band, bestaande uit Jeffrey Mendel, Leon Schriemer, Patrick Monsma, Remco Veen en Coen de Hoog, mixt death metal met grindcore, met als resultaat het aangenaam voortslepende 'Praying For Salvation'. Met Ald Sear zijn we dan alweer aangekomen bij het laatste nummer van Frisian Hard 'n Heavy - Volume 2. Ald Sear is een band uit Gorredijk, waarin we ook alweer een aantal door de wol geverfde hardcore muzikanten tegenkomen. Bij hun coverversie van Strawelte's 'Grins' horen we ook muzikale gastbijdrages van de mannen van De Hûnekop en Jeroen Baba Wijnand. Al met al is dit een zeer gevarieerde cd geworden waarop we een mooie doorsnede van de huidige Friese muziekscene te horen krijgen. Ben je dus benieuwd naar wat er zoal wordt gedaan op muzikaal vlak in het Hoge Noorden, dan is deze verzamel-cd bij uitstek geschikt om daarvan op de hoogte te komen.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 2 2

Clinically Insane, The Horrible Twunts, Elusive Disorder, Bad Speed Boys, Pander en Kingdom of Genocide spelen morgen bij de cd presentatie van Frisian Hard 'n Heavy - Volume 2 in Poppodium Romein in Leeuwarden. Naast bovengenoemde bands staan ook Pantah, Bodyfarm, Pestifer, Saratan, Svart Crown, Ex Deo en als headliner de band Nile gepland. Een fijn stuk muzikaal geweld voor op de zondag en het is ook nog eens gratis!