CD: Côte d'Aver - Proboscis Strangulation

dekatophetspek

Zes jaar na hun brute debuutalbum Masticated Flesh zijn de mannen van Côte d'Aver terug met een nieuw album. Op Proboscis Strangulation gaat de grindcore band uit Steenwijk er weer ongehoord ranzig tekeer. Het is dit jaar alweer tien jaar geleden dat de band Côte d'Aver in Steenwijk werd opgericht. De band heeft sindsdien menig zaal platgespeeld en deelde het podium in het verleden al met bands zoals Napalm Death, Jungle Rot en Entombed. In tegenstelling tot veel andere grindcorebands verscheen de muziek van Côte d'Aver tot nu toe nog maar zeer beperkt op geluidsdragers. Goed, er was een demo in 2005 en het debuutalbum Masticated Flesh in 2007, maar daarna mochten we weer zes jaar wachten alvorens een nieuwe cd verscheen. Proboscis Strangulation was de moeite van dat wachten meer dan waard!

Proboscis Strangulation

Op hun tweede album laat Côte d'Aver weer een aangename mix horen van brute death metal met ranzige grindcore, doorspekt met heerlijk gestoorde teksten, voor zover die ook maar enigszins te verstaan zijn. De band, bestaande uit zanger Gerard Frijlink, gitaristen Miquel Schuitema en Johan Girard, bassist Bram Groot en drummer Wiebe Otten, laat op dit album in elk geval duidelijk merken dat ze nog steeds tot de top van de Nederlandse grindcore scene behoren. Na de introductie van Eric Cartman gaan de vijf mannen meteen los in een orgie van gitaargeweld, beukende drums en vocalen die regelrecht uit de endeldarm van zanger Gerard Frijlink lijken te komen. Muzikaal gezien zit Côte d'Aver in dezelfde hoek als bijvoorbeeld Carcass, Regurgitate, Stoma, My Minds Mine en Last Days of Humanity, bands waarbij de ledematen en ingewanden je verbaal om de oren vliegen.

Op het prachtige door Coki Greenway ontworpen hoesje zien we meteen een verklaring voor de vreemde titel van dit album. Proboscis Strangulation valt namelijk het beste te vertalen als 'Slurf Wurging' en dat is wat de olifant op het hoesje doet met de duivelse wezens om zich heen. Op Proboscis Strangulation treffen we een elftal nieuwe tracks aan, die in januari van dit jaar in zes dagen tijd op de gevoelige band werden vastgelegd, in de SingSing studio van Milan Ciric in Metslawier. Bij de tracks 'Bitchslapped', 'Sacrefacial Nun' en het hartverwarmende 'Piss In My Ass' horen we trouwens gastvocalen van Rutger Bakker, die we ook kennen als de zanger van de band Synovectomy.

Cote D'Aver
Côte d'Aver

Net als Masticated Flesh is ook Proboscis Strangulation in eigen beheer uitgebracht door de Overijsselse band. Heeft je lokale cd-boer dit album echter niet in zijn voorraad, dan kun je de band ook vinden op Facebook. Spreken titels als 'Clawhammer Castration', 'Graveyard Fiesta' en 'Lymphatic Philariasis' je wel aan en heb je geen bezwaar tegen een band, waarvan de zanger zijn teksten als het ware uit je speakers loopt te kotsen, dan is dit een album dat zeker niet in je collectie mag ontbreken.