Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers

SolidDS

Jaren geleden ben ik tijdens een vakantie in Frankrijk in aanraking gekomen met Magic: The Gathering en heb in het begin fanatiek boosterpacks gekocht. Ik was vaak te vinden in Utrecht bij een winkel die zeldzame kaarten los verkocht, want eBay en Marktplaats stonden nog in de kinderschoenen. Later, toen bleek dat er om de drie maanden nieuwe uitbreidingen uitkwamen en je huidige kaarten steeds sneller nutteloos of zelfs verboden werden, probeerde ik steeds meer de verleiding te weerstaan om steeds maar weer de starterdecks en boosterpacks te kopen. Later kocht ik helemaal niets meer en ben ik gestopt.

Magic 2014

>Gelukkig hebben Wizards of the Coast en Stainless Games een soortgelijke ervaring gecreëerd en deze manier is een stuk goedkoper dan mijn oude gewoontes weer op te plakken.

PlanesWalkers

Traditioneel bestaat Magic: The Gathering uit twee componenten: het bouwen van decks en duelleren. Vaak is het zo dat je begint met spelen met een starter deck en wat extra kaarten, maar vaak loopt het uit op het verzamelen van kaarten en het opbouwen van het ultieme deck. 

Met het spelen zit het wel goed. Het is namelijk vaak een heel lastige opgave om alle regels, abilities, counters en combinaties in een game te verwerken, maar de programmeurs hebben hun best gedaan alle regels en variabelen zo goed mogelijk in de game te verwerken. Dit is ook de reden dat de game zich voornamelijk beperkt tot dit gedeelte van Magic, omdat het simpelweg onmogelijk is om alle kaarten in een game te verwerken.

Het is duidelijk dat het niet de bedoeling van de makers van Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers is geweest om een representatie van de werkelijke game te maken, maar het bouwen van decks is een essentieel onderdeel van de Magic-ervaring.

PlanesWalkers

Het is dus jammer dat het verzamelelement niet terugkomt in de game. Het enige wat je kunt doen is de gewonnen decks unlocken, zodat je op deze manier alle kaarten van dat deck tot je beschikking krijgt, maar je kunt geen losse booster packs kopen zoals je dat wel hebt in bijvoorbeeld de Yu-Gi-Oh-games. Dit zal een reden kunnen zijn voor spelers die al langer meedraaien om snel hun interesse te verliezen in de game. Ben je daarentegen een nieuwkomer of ben je net zoals ik een speler die benieuwd is of je de game nog net zo leuk vindt als vroeger, dan kun je hiermee prima uit te voeten.

De campaign is het beste te vergelijken met een toernooimodus: je speelt één voor één tegen verschillende CPU-tegenstanders, met als laatst een Boss-gevecht. Door je tegenstanders te verslaan, unlock je kaarten die je kunt toevoegen aan je deck en na je laatste gevecht ontvang je het deck van je tegenstander. De CPU-tegenstanders zijn vaak lastig, de AI is slim, goed uitgewerkt en alhoewel alle decks aan elkaar zijn gewaagd, vereist het de nodige oplettendheid om je tegenstander te verslaan.

PlanesWalkers

Het is ook mogelijk om met z'n vieren te duelleren. Iedereen zit aan een kant van de tafel en kan om de beurt hun keuzes maken. Ook is er een Two Headed Giant-mode, wat neerkomt op 2-vs-2-duels. In de Challange-mode moet je je zien te redden in bepaalde scenario's die vooraf bepaald zijn. Duels en Two Headed Giant-mode zijn ook online te spelen.

PlaneWalkers

De levels en de kaarten zijn grafisch erg goed en zorgen voor een goede Magic-sfeer tijdens de duellen. Je kunt de camera ook van hoek laten veranderen waardoor je altijd goed overzicht kunt houden, zelfs als je met z'n vieren speelt. Alleen de kaartanimaties zijn een beetje flauw en ook de muziek had wat meer pit mogen hebben.

Conclusie:

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers is een goed opgezette Magic-Game die zeker de mensen die dit type games leuk vinden zal weten te boeien. Of deze game de die hard Magic-fans zal weten te behagen betwijfel ik. De game is simpelweg te beperkt in het bouwen van decks en hierdoor zullen mensen op de langere termijn kunnen afhaken. Wellicht dat dit met updates uitgebreid wordt, maar daarover is nu nog niets bekend. 

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.