CD: Bosnian Rainbows - Bosnian Rainbows

dekatophetspek

Begin 2013 werd bekend dat de Amerikaanse progrockers van The Mars Volta de handdoek in de ring hadden geworpen. Gelukkig is Omar Rodriguez-Lopez niet zo'n figuur die nutteloos achter de geraniums gaat zitten, maar richtte hij de band Bosnian Rainbows op, van wie we sinds kort het eerste album bij de betere platenboeren kunnen vinden.

Bosnian Rainbows - Bosnian Rainbows

Bosnian Rainbows is een band die naast gitarist Omar Rodriguez-Lopez bestaat uit Le Butcherettes-zangeres Teri Gender Bender, toetsenist Nicci Kasper en de voormalige The Mars Volta-drummer Deantoni Parks. Bosnian Rainbows was eigenlijk niet meer dan een logisch vervolg op de Omar Rodriguez Lopez Group en laat duidelijk een nieuwe muzikale koers van de veelzijdige Puerto Ricaan horen.

Net als bij At the Drive-In en The Mars Volta horen we ook bij Bosnian Rainbows dat de groep zich laat inspireren door diverse genres. Wat meteen opvalt bij het bekijken van de hoes van het titelloze album van de band is de gemiddelde lengte van de liedjes, die een behoorlijk stuk lager ligt dan bij de vorige muzikale uitspattingen van Rodriguez-Lopez en consorten. Bosnian Rainbows heeft zich voor de elf liedjes op dit sterke debuutalbum ook laten inspireren door de betere new wave en punkbands uit de tachtiger jaren. Zo doet de groep, mede door het fijne stemgeluid van Teri Gender Bender, nogal eens denken aan de tijd van bands als Siouxie and the Banshees en Gang of Four.

Bosnian Rainbows opent haar debuutalbum met het bijna zes minuten durende 'Eli', dat meteen de toon zet voor dit met post-punkinvloeden doordrenkte album. Fans van At the Drive-In en/of The Mars Volta zullen wel even moeten wennen bij het opzetten van deze plaat. De eerste keer dat we van Bosnian Rainbows hoorden was toen in januari het liedje 'Torn Maps' op Soundcloud en de Bandcamp-pagina van de band verscheen, gevolgd in februari door het nummer 'Turtle Neck' en 'Morning Sickness' die eerder deze maand op single verscheen. Het album Bosnian Rainbows is opgenomen in de Clouds Hill Studios in Hamburg waar de groep, samen met producer Johann Scheerer, in oktober 2012 een elftal nummers op de gevoelige band wisten vast te leggen.

Voor de prachtige hoes van het titelloze debuutalbum maakte de groep gebruik van de diensten van de Amerikaanse kunstenaar Sonny Kay, die al regelmatig werk leverde voor onder meer de diverse bands van Rodriguez-Lopez. Naast de reguliere cd is het album van Bosnian Rainbows ook uitgebracht op vinyl. Zo is er een zeer moeilijk te vinden oplage van 100 handgenummerde exemplaren van de dubbel-elpee op neon geel vinyl en een eveneens zwaar gelimiteerde oplage van slechts 500 handgenummerde exemplaren op frambozenroze vinyl.

Bosnian Rainbows LP

Met Bosnian Rainbows is Omar Rodriguez-Lopez een nieuw muzikaal pad ingeslagen, maar na het beluisteren van dit indrukwekkende debuutalbum kunnen we er alleen maar op hopen dat we nog veel meer van deze fijne band gaan horen en zien. Op 16 augustus is de groep live te bewonderen op het Noorderzon festival in Groningen. Een absolute aanrader voor eenieder die experimentele en avontuurlijke progressieve punkmuziek wel kan waarderen.