CD: The Psyke Project - Guillotine

dekatophetspek

Zes jaar na haar derde langspeler Apnea keert de Deense band The Psyke Project terug met een nieuw album getiteld Guillotine. The Psyke Project maakt muziek, die het beste te omschrijven valt als een combinatie van jaren tachtig hardcore punk met zware sludgemetal.

The Psyke Project - Guillotine

The Psyke Project werd in 2001 in Kopenhagen opgericht en bestaat uit Martin Nielskov (zang), Mikkel Vadstrup Schmidt (gitaar), Christian Bonnesen (gitaar), Jeppe Skouv (basgitaar) en Rasmus Gajhede Sejersen (Drums). De eerste keer dat ik van de band hoorde was in 2009, toen door de band op voortreffelijke wijze het nummer 'Heatseeker' van Peter Pan Speedrock werd gecoverd. Na de eveneens indrukwekkende Ebola-EP in 2011 werd het een lange tijd stil rondom de Deense band, maar na twee jaar stilte zijn de mannen terug met hun nieuwe album Guillotine.

We all walk through a life full of pain
and for every steep we lose small pieces of hope
and on lies we sail from the bay of mistakes.
We never see good before we die and I see how we starve.
I know that we will break down and never be more than we are now.
You are the man you are.

Guillotine is geproduceerd door Jacob Bredahl, die we ook kennen als zanger van The Kandidate en gitarist van Last Mile. Metalliefhebbers zullen hem ook herkennen van zijn gastbijdragen aan albums van onder meer Gorefest, Born From Pain en Aborted. Met andere woorden, een man die weet hoe muziek smerig ranzig en hard moet klinken. Door de combinatie van post-metal, sludge en hardcore doet het geluid van The Psyke Project wel wat denken aan de eerste twee albums van de Amerikaanse crossover band Neurosis.

We are all judges, We are all judging and we will never grow old.
We are all hating, We are all hating we will never grow old.
This is how I feel.
We must never not look back, we must never forget the mistakes man makes
because then we will never grow and the humans will be the flaw of the universe.
Apocalypse.
We are all hating we are all judging we will never grow old.
We are all hating we are all judging we will only die.

The Psyke Project

Zoals het een sludgemetalband betaamd zingt ook The Psyke Project niet over de bloemetjes en de bijtjes, maar is het één en al dood en verderf op dit bruut beukende stuk muziek. Titels als 'Death Sight', 'Partisan ', 'Hell Is Other People' en 'When Man Became God' zijn wat dat betreft dan ook weinig verhullend te noemen. Echte liefhebbers gaan uiteraard voor de 180 gram wegende elpee van dit Deense gezelschap, maar eenieder die nieuwsgierig is geworden naar de muziek van The Psyke Project kan Guillotine GRATIS downloaden via de Bandcamp-site van de band.