Worms Revolution

SolidDS

Worms is een game die het beste te omschrijven valt als easy to learn, hard to master. Richten en schieten in de basis krijgt iedereen wel onder de knie, maar later als je grote levels hebt waar onder andere de wind, waardoor je wapens een afwijking krijgen, een grote rol speelt, is het vaak een hele uitdaging om je tegenstander te raken.

WormR

De opbouw van Worms Revolution is gelijk aan de voorgaande delen, alleen zijn er interessante aanpassing gemaakt om Revolution meer te laten onderscheiden. Zo heb je nu vier verschillende klassen: Soldier, Scout, Scientist en Heavy. De Soldier is een allrounder en is het beste te vergelijken met de wormen uit de eerdere delen. De Scout is klein, maar erg snel en kan daarnaast ook ver springen. Echter, hij richt niet veel schade aan en hij is er ook minder tegen bestand. De Scientist zorgt ervoor dat je aan het begin van je beurt vijf extra levenspunten krijgt en de Heavy is een grote en erg trage worm die wel tegen een stootje kan en extra schade aanricht. Er komt op deze manier meer tactiek bij kijken, want sommige wapens zijn alleen maar beschikbaar of effectiever voor het type klasse dat je bestuurt en dat maakt de game net wat gevarieerder.

Wat ook nieuw is, is de physics engine die de levels een stuk dynamischer maakt. Her en der staat een fles, kapotte telefoon of radio die bij het opblazen leuke momenten opleveren. De nieuwe engine maakt het ook mogelijk om het water in de levels te gebruiken. Waar water vroeger alleen onder het level te vinden was, zit het nu door het level heen en kun je met een geplaatst schot het water op een tactische manier gebruiken en zo je tegenstander van de kaart spoelen of laten verdrinken.

Worms Revolution water effect

De singleplayer heeft een Campaign-mode met 32 levels en een Puzzle-mode met 20 levels en bieden voldoende uren speelplezier. Wat ik merkte is dat je de eerste 16 levels goed door kunt komen maar dat je daarna toch echt goed moet opletten omdat elk gemist schot je de match kan kosten. Na elke gewonnen match krijg je op basis van de snelheid waarmee je het level gehaald hebt een medaille van een bepaalde waarde. Want de game biedt naast de single- en multiplayer ook de mogelijkheid om met de gewonnen punten bijna alles te veranderen en aan te passen aan je Wormen, zoals de opstelling, de stemmen van je teamgenoten en welke grafsteen je wilt.

Worms Revolution Custom

De computer kan nog weleens voor frustratie zorgen. Jij als speler denkt verdekt opgesteld te staan en probeert met de meest moeilijke schoten de computer te raken, vaak zonder succes. Vervolgens gooit de computter met een onmogelijke gooi een granaat, die door de wind een speciaal effect krijgt, via drie verschillende muren precies in dat ene kleine gaatje valt om vervolgens netjes voor je voeten te vallen en je op te blazen. Dit soort momenten leverden meer dan eens een moment van irritatie op en geeft ook gelijk de rare en soms oneerlijke AI aan. Het ene moment slaat de computer zomaar zonder reden een beurt over en het andere moment krijg je een werkelijk briljant schot voor je kiezen.

 Worm Revolution Super Sheep

Multiplayer is waar deze game het beste tot zijn recht komt en eigenlijk ook voor gemaakt is. De singleplayer is leuk, maar biedt gewoon niet dat effect wat je hebt als je met vrienden op de bank of Xbox Live speelt. In de multiplayer kun je tevens helemaal zelf bepalen wat de regels zijn van de match. Wil je oneindig veel wapens en mag de beurt langer dan de gebruikelijke minuut duren, geen probleem, je kunt het allemaal aanpassen. Er zijn twee modi waaruit je kunt kiezen. Zo heb je de klassieke Deathmatch, waarin het ene team de andere team(s) moet verslaan op één grote map en daarnaast heb je Fort, waarin de de teams verdeeld worden over verschillende eilanden.

Worm Revolution Multiplayer Fort

 

Conclusie
Worms Revolution is een waardig vervolg in de Worms-serie. De singleplayer biedt, ondanks de soms wat oneerlijke AI van de computer, meer dan genoeg uren speelplezier, maar de game is echt het leukst om met vrienden en een grote bak chips op de bank te spelen en elkaar het leven zuur te maken.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Nieuwe engine zorgt voor meer diepgang - Oneerlijke AI 8
+ Veel variatie  
+ Genoeg uurtjes speelplezier  


Gespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar op PlayStation 3 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.