CD: Rogue Baņos - Evil Dead OST (Deluxe Extended Edition)

dekatophetspek

Toen in 1981 Evil Dead in de bioscopen verscheen was dat een mijlpaal in de geschiedenis van het horrorgenre. De film zorgde voor de internationale doorbraak van Sam Raimi en kreeg daarna een enorme cultstatus. Daar kon zelfs de zure preutse ouwe toverkol Mary Whitehouse niks aan veranderen met haar National Viewers' and Listeners' Association en de verbanning van Evil Dead uit de Britse videotheken. Uiteindelijk wisten de liefhebbers destijds ook zonder internet wel aan de juiste films te komen. Evil Dead vertelt het verhaal van een groepje jongeren, die in de bossen van Michigan een afgelegen hut ontdekken, waar ze een oud boek en een bandrecorder vinden. Als ze vervolgens de band afspelen, ontwaken ze onwetend een stel eeuwenoude demonen en breekt de hel los.

Roque Banos - Evil Dead

Een belangrijk aandeel aan de intense spanning in die film zat in de prachtige filmmuziek van Raimi's muzikale vakbroeder Joseph LoDuca, die met de soundtrack voor Evil Dead debuteerde. LoDuca zou daarna regelmatig muziek leveren voor films van Raimi, zoals Strykers War (Thou Shalt Not Kill Except), Lunatics: A Love Story en de twee  vervolgfilms van Evil Dead, Evil Dead II: Dead By Dawn en Army of Darkness. Inmiddels zijn we 32 jaar verder en draait er een remake van de klassieker in de bioscopen. De bewerking van de Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez doet, wat de muziek betreft, niet onder voor zijn illustere voorganger. Voor de soundtrack van Evil Dead ging Alvarez in zee met de Spaanse componist Roque Baños, een man die eerder naam had gemaakt met filmscores voor onder meer de populaire Torrente-reeks, Segunda piel (1999), 800 Balas (2002) en Las 13 Rosas (2007). In 2000 brak Baños internationaal door met de soundtrack voor de Jonathan Glazer-film Sexy Beast en schreef daarna de muziek voor onder meer The Machinist (2004) en de beklemmende horrorfilm Intruders van Juan Carlos Fresnadillo in 2011.

Met het Britse Pro Arte Orchestra en het BTG Chapel Choir ging de componist in London aan de slag met de opnames voor misschien wel zijn meest intense soundtrack tot op heden. Al vanaf de eerste noten van 'I’ll Rip Your Soul Out' wordt de toon gezet voor een beklemmend stuk filmmuziek, die de kijker van Evil Dead zo mogelijk nog meer op het puntje van zijn stoel zal laten zitten. Een zeer opvallend element in de composities van Baños is de aanwezigheid van het geluid van een luchtalarm sirene. Toen Baños net begonnen was met het schrijven van de filmmuziek, werd hij dagenlang wakker gehouden door de loeiende sirenes van de politie en hield daar zelfs nachtmerries aan over. Het benauwende en beklemmende geluid van de sirenes wist de Spaanse componist echter wel te inspireren en werd een terugkerende factor op deze bombastische soundtrack. Naast de openingstrack horen we het angstaanjagende luchtalarm ook onder meer in 'Sad Memories', 'Get Me Out of Here', 'Bloody Kiss', 'Three Ways of Saving Her Soul', het heerlijk over de top gaande 'He’s Coming' en het eveneens knallende 'Abominations Rising'.

Met deze soundtrack voor Evil Dead heeft Rogue Baños absoluut bewezen dat hij in hetzelfde rijtje thuishoort, als grote namen zoals John Williams, Jerry Goldsmith en Christopher Young. Baños heeft een soundtrack afgeleverd, die je als argeloze luisteraar bij de strot grijpt om die de daaropvolgende 78 minuten niet meer los te laten. Het valt te hopen dat Hollywood nu ook eens het talent van deze Spanjaard gaat erkennen en dat we de komende jaren meer werk van deze man mogen horen. Met de soundtrack van Evil Dead heeft Rogue Baños in elk geval één van de allerbeste soundtracks voor een horrorfilm in jaren gemaakt en is zeker een aanwinst voor eenieder die graag naar symfonische filmmuziek luistert.

Track Listing:
'I’ll Rip Your Soul Out' (4:50)
'Big Brother' (3:21)
'Sad Memories' (2:56)
'Finding the Book' (2:12)
'Don’t Say It, Don’t Write It, Don’t Hear It' (2:51)
'Demon Rape' (4:22)
'Get Me Out of Here' (5:39)
'You Are All Going To Die Tonight' (3:48)
'She Tried to Kill Me' (2:32)
'He Won’t Let You Out' (2:45)
'Bloody Kiss' (2:23)
'Three Ways To Save Her Soul' (4:29)
'Why Does My Face Hurt?' (6:00)
'I’ll Do What I Gotta Do' (2:51)
'Finding Mia' (6:09)
'Come Back to Me' (3:02)
'He’s Coming' (3:24)
'The Rising'/'Abominations Rising' (7:01)
'The Pendant'/'Evil Tango' (3:22)
'The Main Theme' (1:49)
'Come Back To Me (Alternate)' (2:04)

Totale lengte: 77:51 Min

La-La Land Records LLLCD-1255