Robot & Frank

dekatophetspek

De relatie tussen mens en machine is een onderwerp dat al in vele films voorbijkwam. In Robot & Frank zien we echter een verstandhouding ontstaan tussen mens en robot, zoals nog niet vaak in een film te zien was, met als resultaat een hartverwarmende feelgoodfilm.

Robot & Frank 01

Oud worden is iets wat de meeste mensen afschrikt. Je gaat met pensioen, je ziet je vrienden niet meer zo vaak en als het enigszins tegenzit werkt de grijze massa ook al niet meer helemaal mee. Het gebeurd ook met Frank (Frank Langella), de hoofdrolspeler in deze prachtige sciencefictionfilm met een lach en een traan. Frank was ooit een beruchte diamantendief, maar merkt steeds vaker dat zijn geheugen hem wat in de steek laat. Frank woont in een klein dorpje waar de enige afleiding in zijn leven de bibliotheek is en waar zijn leeftijdsgenoot Jennifer (Susan Sarandon) werkt. Frank was een succesvol geveltoerist maar is daarmee wel zijn vrouw kwijtgeraakt. Ook zijn reislustige dochter Madison (Liv Tyler) en zijn verwaande zoon Hunter (James Marsden) willen niet zoveel meer met hem te maken hebben.

Hunter zit toch wel over de gezondheid van zijn vader in en besluit hem te verrassen met een robot. Frank wil in eerste instantie niks van de robot weten, tot hij ontdekt dat het machinale wezen veel meer kan dan alleen het huishouden doen. Bovendien lijkt het de robot niet te deren of het gedane werk goed of fout is. Frank ziet dit als een uitgelezen kans om zijn oude carrière een nieuwe start te geven. Als Frank verneemt dat de oude bibliotheek wordt vervangen door een moderne en ook nog eens van de nieuwe eigenaar te horen krijgt dat hij er niet meer welkom is, besluit Frank dat het tijd is geworden voor zijn laatste grote klus: het leegroven van de kluis van de arrogante bibliothecaris Jake (Jeremy Strong). Als Frank en zijn robot zich aan het voorbereiden zijn voor de grote kraak, lijkt het hele plan in duigen te vallen als opeens dochter Madison voor de deur staat, met de mededeling dat ze bij haar vader in komt wonen. Alsof dat al niet genoeg ellende is, heeft ze ook nog van haar broer te horen gekregen hoe ze de robot uit kan zetten. Zal het Frank lukken om zijn laatste klus af te maken?

Robot & Frank 02

Robot & Frank is het indrukwekkende regiedebuut van Jake Schreier, die met deze film op een een bijzondere manier het gebruikmaken van kunstmatige intelligentie in beeld heeft gebracht. Frank kan hem nog ze menselijk willen maken, het blijft een voorgeprogrammeerde robot die zijn taken uitvoert. Hij is er slechts om Frank te dienen en kent verder geen emoties. Frank mocht dan vroeger een succesvol inbreker zijn geweest, zijn criminele activiteiten zijn beperkt tot het op onhandige wijze stelen van zeepjes uit een lokaal winkeltje. Robot & Frank speelt zich misschien af in een nabije toekomst, het idee van een maatschappij waar robots de zorg over ons hebben overgenomen klinkt op zich niet eens zo onaannemelijk. Het zijn vooral Frank Langella en Susan Sarandon die de show stelen, maar ook de adembenemende Liv Tyler, Peter Sarsgaard (de stem van de naamloze robot) en James Marsden weten te overtuigen in deze verrassende combinatie van sciencefiction en komedie, met een licht snufje drama.

Sinds de komst van de robot Klaatu, in 1951 in de film The Day the Earth Stood Still, hebben we regelmatig robots op het witte doek mogen aanschouwen. Denk maar eens aan klassiekers zoals C3PO en R2D2 in de Star Wars-saga, het aandoenlijke robotje Marvin uit The Hitchhikers Guide to the Galaxy, de grappige Johnny 5 uit de Short Circuit-films of Wall-E. Dat het soms ook heel erg mis kan gaan, als we alles aan kunstmensen overlaten, zagen we al in de film I, Robot met Will Smith en niet te vergeten de dood en verderf zaaiende Terminators, waarmee Schwarzenegger het aan de stok kreeg. Schreier kiest echter voor een geheel andere benadering van dit fenomeen. Het enige nadeel van deze heerlijk langzaam op gang komende film is de lengte, met 89 minuten is de film echt te kort voor dit verhaal waar veel meer uit te halen was geweest. Zo krijgen we eigenlijk niet te weten waarom Frank van zijn kroost vervreemd is geraakt. Het doet echter geen afbreuk aan deze film, die met een bescheiden budget van slecht 2,5 miljoen dollar in 20 dagen werd opgenomen. Als je bedenkt dat er voor een film als Battleship al 80 miljoen dollar werd uitgegeven voor de reclamecampagne, laat Jake Schreier duidelijk zien dat je voor een aannemelijk lager bedrag ook een minstens even aangename rolprent kan produceren.

Robot & Frank 03

Extra:
Trailer (2.19 min)