CD: Amorphis - Circle

dekatophetspek

Het is deze maand alweer twee jaar geleden dat het vorige album The Beginning of Times van het Finse Amorphis verscheen. Waar de groep op The Beginning of Times soms als een soft popbandje begon te klinken, slaan de Finnen van Amorphis met dit nieuwe album Circle weer ongenadig hard toe. Amorphis is een band, die ouderwetse deathmetal perfect weet te combineren met folk en progressieve rock. Samen met producer Alf Peter Tägtgren (Hipocrisy) ging Amorphis in zowel de Petrax Studio in Hollola als de 5K Studio in Helsinki aan de slag met de opnames voor dit verrassende nieuwe album.

Amorphis - Circle

Al vanaf de eerste tonen van 'Shades of Gray' horen we het welbekende Amorphis-geluid. Zanger Tomi Joutsen grunt er hevig op los, maar laat eveneens horen dat hij over een prima zangstem beschikt. In de begeleidende biografie van de band lezen we dat Circle een pakkend conceptalbum is, waarop we het verhaal horen over een man, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geboren. Door een ongeluk, na een crisis, vindt hij een band met zijn innerlijke krachten. De man wordt bezocht door een gids, afkomstig van een andere tijd en plaats. De man krijgt een kans om grip te krijgen op zijn leven, om zo zijn lot te veranderen. In het verleden van Finland herontdekt de man zijn spirituele  stam en de kracht om de koers van zijn gedoemde leven te keren. Circle is een verhaal over overleving.

The queen of the night, her attire aglow.
Before her beauty I, too bow.
These nights I should fear.
These lights I should not follow.
This road to nowhere leads.
I wander around in circles.

'Mission' is een nummer waar we meteen horen dat Amorphis haar liefde voor folkmuziek nog steeds niet onder stoelen of banken steekt. Bij het intro van 'Narrowpath' zien we als het ware de Hobbits al opduiken. 'The Wanderer' laat duidelijk meer het poppy maar eveneens stevige geluid van de groep horen en is zeker een nummer dat zo op single kan worden uitgebracht. 'Hopeless Days' verscheen inmiddels al als single en laat meer de gothic kant van de band horen, waarbij heftige synthesizerpartijen en cleane zang een hoofdrol spelen.

I never wanted.
I never wanted to be born.
Into this cruel world.
Into this cruel world I was torn.

Circle heeft een verhaal dat duidelijk opgedeelt lijkt in twee afzonderlijke hoofdstukken. Met 'Nightbird's Song' neemt het tweede hoofdstuk aanvang, waar we de groep duidelijk terug horen grijpen op het oudere geluid van de band. Joutsen grunt zich de longen uit zijn lijf op een indrukwekkend bombastisch stuk progressieve deathmetal met een heerlijk trippy middenstuk. Tomi Koivusaari en Esa Holopainen zorgen voor een solide gitaarmuur, aangevuld met het sterke baswerk van Niclas Etelävuori en de beukende drums van Jan Rechberger. Met 'Into the Abyss' en het pompende 'Enchanted By the Moon' Laat Amorphis een klassiek staaltje deathmetal horen, zoals dat alleen maar in Finland gemaakt kan worden. Met 'A New Day' zijn we dan alweer aangekomen bij het laatste nummer van dit imponerende album, waarop we vast kunnen stellen dat Amorphis nog steeds tot de top van de Finse metalscene mag worden gerekend.

Amorphis - Circle inside cover

Voor audiofielen is Circle van Amorphis ook uitgebracht als dubbel-elpee, op wit, bruin en botkleurig vinyl, waarbij vooral de witte en bruine elpees - oplage van 250 exemplaren wereldwijd elk - zeer moelijk te vinden zullen zijn. Het botkleurige exemplaar is uitgebracht in het kader van de afgelopen Recordstore Day en is waarschijnlijk nog wel bij de betere platenboeren te vinden.