CD: Bob Marley & the Wailers - Kaya (Deluxe Edition)

dekatophetspek

Toen Kaya van Bob Marley & the Wailers in 1978 in de platenzaken verscheen, waren de critici nogal negatief over het album. In het kader van de 35e verjaardag van de plaat, is het album Kaya in een fraaie deluxe versie opnieuw uitgebracht.

Bob Marley - Kaya

Toen Bob Marley begin 1977 naar de Island Studios in London ging, om te gaan werken aan een opvolger van Rastaman Vibration, had de muzikant een bewogen tijd achter zijn rug. Eind 1976 ontsnapten Bob en vrouw Rita op het nippertje aan een moordaanslag en kwamen er beiden met schotwonden vanaf. Samen met bassist Aston "Family Man" Barrett, gitarist Julian (Junior) Marvin, toetsenist Tyrone Downie, percussionist Alvin "Seeco" Patterson, drummer Carlton Barrett en het achtergrondkoortje I Threes (Rita Marley, Marcia Griffiths, Judy Mowatt) werkte Marley van januari tot april 1977 aan opnames van een groot aantal nummers, die uiteindelijk zouden resulteren in een tweetal meesterlijke albums. Nadat in juni 1977 al het epische album Exodus was uitgebracht, verscheen in maart 1978 het opmerkelijk zonnige album Kaya.

Waar Marley zich op Exodus nog druk maakte over het politieke klimaat in zijn thuisland, was het één en al vrolijkheid op Kaya. Zo horen we Marley een obade brengen aan zijn favoriete rookwaar - Kaya is Jamaicaanse spreektaal voor marihuana - in zowel het titelnummer als 'Easy Skanking':

"Excuse me while I light my spliff.
Good God, I gotta take a lift.
From reality I just can't drift.
That's why I am staying with this riff.
"
(Easy Skanking)

Ook steekt Marley zijn voorkeur voor mooie vrouwen, in liedjes zoals het bruisende 'Is This Love' en 'She's Gone', niet onder stoelen of banken. In combinatie met de wat zwaardere nummers als 'Crisis' en 'Running Away' vormt Kaya een prachtig 10 nummers tellend geheel, die zeker in 1978 nogal werd ondergewaardeerd. Naast het oorspronkelijke album vinden we op de eerste cd als afsluiter het liedje 'Smile Jamaica', de achterkant van het singletje 'Satisfy My Soul'.

Bob Marley in Rotterdam 7 juli 1978
Bob Marley in Rotterdam 7 juli 1978

Het leukste materiaal van deze speciale uitgave van Kaya vinden we op het tweede schijfje in deze set. Op cd 2 staat het bijna complete optreden dat Bob Marley & the Wailers op 7 juli 1978 gaven in de Ahoyhallen in Rotterdam. Het concert werd destijds uitgezonden door de VPRO en circuleerde al jaren in verzamelaarskringen. Het is ons een raadsel waarom men uitgerekend twee van de vier liedjes van het album Kaya ('Crisis' en 'Running Away') uit de liveset heeft weggeknipt. Toch is het mooi om 35 jaar na dato, de door wijlen VPRO-programmamaker Dave van Dijk geredigeerde opnames op een officiële Marley-release aan te treffen. Zoals ik al aangaf werd er bij de Kaya-tour verdacht weinig van het album gespeeld. Het concert in Ahoy was naast het optreden in Parijs, één van de betere optredens uit 1978. De band speelt een spetterende set met knallers als 'War/No More Trouble', 'I Shot the Sheriff', 'No Woman No Cry', 'Get Up Stand Up' en als absolute finale een bijna 11 minuten durende versie van 'Exodus'.

Voor diehard Marleyfans zal er weinig bijzonders op deze deluxe editie van Kaya te vinden zijn, maar voor eenieder die wel van reggae houdt en dit epische album nog niet in de verzameling heeft staan, is dit een mooie gelegenheid om de collectie weer eens uit te breiden.