CD: Suicidal Tendencies - 13

dekatophetspek

Je kunt veel van Suicidal Tendencies denken, maar bijgelovig zijn ze zeker niet. Dertien jaar na hun vorige album Free Your Soul…and Save My Mind verschijnt het dertiende album van de crossover-metalband uit Venice in Californië, toepasselijk getiteld 13, waarop we dertien oldschool hardcore punktracks aantreffen.

Suicidal Tendencies - 13

Het is dit jaar alweer dertig jaar geleden dat het eerste album van Suicidal Tendencies verscheen. Zanger Mike Muir is inmiddels al 50 jaar oud, maar heeft nog steeds niks aan kracht ingeboet. Naast Cyco Miko bestaat de huidige bezetting van de groep uit oudgediende Dean Pleasants op gitaar en nieuwkomers Nico Santora op gitaar, Tim Williams op basgitaar en Eric Moore op drums. Voor 13 dook Suicidal Tendencies samen met producer Paul Northfield, bekend van zijn werk met onder meer Dream Theater, Rush en Ozzy Osbourne, de studio in.

Het album opent stevig met het beukende 'Shake It Out'. Mike Muir en de mannen winden er geen doekjes om. "Suicidal's Back!" en dat zullen we weten. Suicidal Tendencies staat al jaren bekend als een band die niet bang is om kritiek op de Amerikaanse maatschappij te leveren. Nummers als 'This Ain’t a Celebration' en 'Make Your Stand' spreken wat dat betreft boekdelen. Op 'God Only Knows Who i Am' en 'This World' doet de groep wel wat denken aan het werk van Muirs hobbyband Infectious Grooves, een groep waarvan we drie bandleden in Suicidal Tendencies aantreffen.

Voor de rest is het nog steeds leve de lol en gaan met die banaan. Suicidal Tendencies is een band die je eigenlijk live moet zien. Met liedjes als 'Smash It', 'Show Some Love…Tear It Down' en 'Cyco Style' zal de groep tijdens haar komende tournee menig moshpit weten te vullen. Na ijzersterke albums als How Will I Laugh Tomorrow, When I Can't Even Smile Today, Lights...Camera...Revolution en The Art Of Rebellion is ook 13 een album geworden, dat we tot het beste werk van de mannen kunnen rekenen. Oldschool crossover trashmetal zoals de fans het zo graag horen.