Starship Troopers: Invasion

dekatophetspek

Starship Troopers: Invasion is het vierde deel in de filmreeks, gebaseerd op de cultklassieker van Paul Verhoeven uit 1997. Na de twee tegenvallende vervolgen is de animatiefilm van Shinji Aramaki een absolute verademing.

Starship Troopers Invasion

Het is dit jaar alweer zestien jaar geleden dat de legendarische en door velen ondergewaardeerde film Starship Troopers van Paul Verhoeven verscheen. Sindsdien verschenen er twee vervolgfilms, die direct naar een stoffige plank in de videotheken werden verbannen. Regisseur Shinji Aramaki heeft schijnbaar meer respect voor de Hollandse grootmeester. Zo zien we in Starship Troopers: Invasion zelfs een paar bekende gezichten uit de cultklassieker terugkeren.

Het verhaal van Starship Troopers: Invasion begint als fort Casey, een afgelegen buitenpost van de Federatie, wordt aangevallen door moordlustige insecten. Een team soldaten aan boord van het aanvalsschip Alesia wordt aangewezen om te helpen bij de evacuatie. Samen met het sterrenschip John A. Warden, onder leiding van niemand minder dan kapitein Carmen Ibanez, gaan ze de strijd aan met het buitenaardse gespuis en brengen de overlevenden terug naar de Aarde. Carl Jenkins, die inmiddels hoofd is geworden van het ministerie van paranormale oorlogsvoering, neemt de John A. Warden mee voor een clandestiene missie en verdwijnt met schip en al van de radar. Generaal Johnny Rico, inmiddels getooid met een aantal littekens en een fraaie ooglap, vraagt het team van de Alesia om hulp. Wat volgt is een missie waarbij meer op het spel komt te staan dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Starship Troopers Invasion 01

Met Starship Troopers: Invasion heeft de Japanse filmmaker Shinji Aramaki een prima animatiefilm afgeleverd. Aramaki die eerder naam maakte met onder meer Appurushîdo (Appleseed) in 2004, het vervolg Ekusu Makina (Appleseed Saga: Ex Machina) in 2007, de animéserie Hagane No Renkinjutsushi (2009) en zijn segment voor de film Halo Legends (2010), is duidelijk een liefhebber van sciencefiction. Zo moeten we halverwege de film regelmatig aan klassiekers als Alien (1979) en Event Horizon (1997) denken, films waarin ook veel aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten. Fans van Verhoevens klassieker zullen aangenaam verrast worden door de terugkeer van de drie hoofdrolfiguren uit de eerste film. Het is wel een beetje jammer dat Denise Richards, Neil Patrick Harris en Casper van Dien niet beschikbaar waren voor het inspreken van de stemmen van 'hun' personages. Van Dien staat trouwens wel als uitvoerend producent op de aftiteling vermeld en was dus niet geheel afwezig, bij de productie van deze verder prima animatiefilm, waarin we ook nog eens getrakteerd worden op een behoorlijke hoeveelheid vrouwelijk naakt.

Starship Troopers Invasion 02
Generaal Johnny Rico

Extra's:

Filmmaker Commentary
Audiocommentaar van de filmmaker

Deleted Scenes (1.36 min)
"I Don't Like Funerals"

Marzijon Wormhole
Een tweetal fragmenten die de film niet zouden halen.

Gag Reel (3.17 min)
Een beetje flauw filmpje dat je beter over kan slaan.

The Making of Starship Troopers: Invasion (1.16.56 min)
Een zeer uitgebreid interview met diverse medewerkers van deze sciencefiction animatiefilm. Daarnaast mogen we ook een blik achter de schermen van deze rolprent werpen en komen we meer te weten over de totstandkoming ervan.

Conclusie: Net als The Animatrix (2003) en Resident Evil: Degeneration (2008) is Starship Troopers: Invasion een animatiefilm die gebaseerd is op een succesvolle Hollywoodfilm, maar die zeker op zichzelf kan staan. Een absolute aanrader voor liefhebbers van sciencefiction, animatiefilms en natuurlijk de fans van Verhoeven's blockbuster.