CD: Clutch - Earth Rocker

dekatophetspek

Na vier jaren stilte keert de uit Germantown, Maryland afkomstige stonerrockband Clutch terug met haar tiende studioalbum Earth Rocker. Na het iets tegenvallende Strange Cousins from the West uit 2009 houdt de band zich weer bezig met wat ze het beste kunnen: een dampende mix maken van ouderwetse hardrock, blues, spacerock en metal.

Clutch - Earth Rocker

Voor Earth Rocker ging Clutch samen met producer Machine in de Machine Shop-studio in Belleville in New Jersey aan de slag. De band werkte eerder met de populaire producer - bekend van zijn werk met onder meer King Crimson, White Zombie, Lamb of God en Coal Chamber - voor haar albums Pure Rock Fury (2001) en het baanbrekende Blast Tyrant (2004). Het resultaat was een album dat zonder enige twijfel tot het snelste werk van Clutch kan worden gerekend.

Vanaf de allereerste tonen van Earth Rocker is het duidelijk dat het versnellingspedaal stevig ingedrukt wordt. Liet Clutch zich vroeger vooral beluisteren als een slepend traag stonergezelschap, anno 2013 is het tempo een flink stuk opgeschroefd. De nummers op Earth Rocker werden geschreven tijdens tours met Motörhead en Thin Lizzy en de invloed van beide bands is dan ook duidelijk terug te horen in het eindproduct.

Het elftal tracks op deze cd klinkt alsof ze stuk voor stuk in één keer op de gevoelige band zijn vastgelegd. Zanger Neil Fallon brult ook niet voor niks in de titeltrack: "If you’re gonna do it, do it live on stage or don’t do it at all", een soort van aanklacht tegen al die rock- en metalbands die hun studiowerk live niet waar weten te maken vanwege al de technische opsmuk bij het opnameproces. Bij Clutch weet je dat je waar voor je geld krijgt. Tracks zoals 'DC Sound Attack', 'Book Saddle & Go' en het epische slotnummer 'The Wolfman Kindly Requests…' mogen zeker tot het beste werk van Clutch sinds Blast Tyrant uit 2004 worden gezien en laten horen dat de groep nog steeds tot de toppers in het genre mogen worden gerekend.

In het kader van de Earth Rocker-tour zal Clutch tweemaal Nederland aandoen. Zo is de groep op 1 juli, samen met de band The Sword, te zien in het Burgerweeshuis in Deventer. Een dag later staan ze in de Effenaar in Eindhoven, samen met The Sword en Red Fang.