The Cave

WesleyB (Wesley Akkerman)

Wanneer spelontwikkelaar Double Fine Productions met een nieuwe game op de proppen komt, houden vriend en vijand van de studio hun ogen open. Terecht, want bijna alle spellen van de ontwikkelaar behoren tot de hoogste regionen in hun genre. Hoe zit dat met The Cave?

The Cave is een oud puzzel- en platformspel in een nieuw jasje. Je bevindt je in een grot die ontzettend diep is en veel paden heeft. Je reist als speler met drie van de zeven beschikbare personages door het labyrint vol puzzels, obstakels en uitdagingen. Alle personages hebben hun eigen gebied dat zij kunnen betreden door gebruik te maken van hun speciale vaardigheid. De ridder is bijvoorbeeld tijdelijk onsterfelijk en de tijdreiziger kan door hekken heen teleporteren.

Die vaardigheden worden gebruikt in de vele puzzels die deze game herbergt. Die puzzels variëren van vrij uitdagend tot heel simpel; de moeilijkheidsgraad is afhankelijk van je eigen inlevingsvermogen. Betekent dit dat wanneer je een bepaalde puzzel niet kunt oplossen je ontzettend dom bent? Neen, want er zitten breinbrekers tussen die soms erg vergezocht zijn. Desondanks geeft het je een goed gevoel wanneer je de oplossing gevonden hebt.

Het mooiste aan The Cave is het leveldesign. Dat staat compleet in dienst van de te verrichten handelingen, waarvoor niets minder dan lof. Je krijgt vaak een aantal spullen die niet zo veel met elkaar te maken lijken te hebben of je moet het doen met de interactieve objecten die je moet te zien combineren met de eigenschappen van de gekozen personages. Dit kan ertoe leiden dat je sommige gebieden niet kunt betreden wanneer je het juiste personage niet hebt gekozen aan het begin.

Maar dat is niet erg. The Cave is ontwikkeld met het idee in het achterhoofd het spel meerdere keren uit te spelen. Als er dan toch hierover een kritiekpuntje moet zijn, dan is dat het gebrek aan meerdere personages. Zeven is wellicht net iets te weinig voor de doorgewinterde puzzelaar, maar dat neemt niet weg dat de ervaring ons even terugneemt naar de jaren negentig waar dit soort puzzelspellen hoogtijdagen vierden. Uren kun je ronddwalen in de dieptes van deze grot.

Er zijn ook aspecten aan dit spel die goed teleurstellen. Coöperatieve spellen zijn altijd welkom, maar alleen wanneer de coöpstand daadwerkelijk wat toevoegt. Wanneer je The Cave met twee of drie man speelt, dan merk je dat er altijd iemand wel ergens op moet wachten. Ook loopt de tweede speler altijd achter de eerste aan (of andersom). Dat heeft te maken met het verder sublieme leveldesign: soms moet je twee handelingen tegelijk verrichten en dan moet er altijd iemand wachten.

Daarnaast gebruikt het spel op Nintendo's nieuwste haast die GamePad niet. Je kunt niet in je eentje op het scherm in je hand spelen. Op het touchscreen zie je de drie personages met wie je speelt en je kunt ze aantikken om tussen hen te wisselen. Het spel leent zich verder ook niet voor de andere features van de nieuwe controller, maar wanneer je in je eentje speelt zou het bijna een verplichte feature moeten zijn om los van de tv het spel te kunnen spelen. Waarom niet? Het kan immers.

Maar laat je daardoor niet tegenhouden wanneer je wel een Wii U hebt en geen andere console. Het maakt niet uit op welke spelcomputer je The Cave speelt, je zult er ongetwijfeld plezier aan beleven. Je zult echter wel veel geduld moeten hebben, aangezien je heel vaak heen en weer loopt wanneer je ergens weer eens iets vergeten bent en dat kan na verloop van tijd nog irritant worden ook. Neem je dat voor lief, dan heb je een prachtig puzzelspel in je digitale verzameling.

Gespeeld op Wii U. Ook verkrijgbaar op pc, Mac, Xbox 360 en PlayStation 3.