Machine Gun Preacher

Sanne (Syth86)

Machine Gun Preacher vertelt het waargebeurde verhaal van voormalig drugsdealer Sam Childers. Nadat hij voor de zoveelste keer uit de gevangenis komt, besluit Childers zijn leven drastisch om te gooien. Tijdens zijn celstraf heeft Sam's vrouw Lynn zich bekeerd. Ook Sam komt tot inzicht en beiden willen iets goeds doen met hun leven. Sam vertrekt naar Soedan en besluit zich daar in te zetten voor oorlogskinderen. Samen met Lynn probeert hij de kinderen te redden uit de wrede wereld van een vernietigende oorlog.

 Filmposter Machine Gun Preacher

Laten we bij het begin beginnen; Sam Childers wordt geboren in 1962 en raakte uiteindelijk jarenlang verslaafd aan alcohol en drugs waardoor hij een zeer gewelddadig leven leidde. Hij bekeerde zich in 1992 tot God en maakte in 1998 zijn eerste reis naar Soedan. Daar zag hij de handelingen van het Lord’s Resistance Army (LRA) en vond dit afschuwelijk. Er volgde nog vele reizen en uiteindelijk richtte hij samen met zijn vrouw Lynn ‘De Engelen van Oost-Afrika’ op, een weeshuis voor oorlogskinderen in Zuid-Soedan. Hij zet zit nog steeds actief in voor deze kinderen en heeft een biografie geschreven: Another Man’s War.

Deze biografie is aangrijpend en meeslepend op het witte doek verschenen en nu te verkrijgen op dvd. Je ziet Gerard Butler charismatisch in de huid van Sam Childers, die een knap staaltje acteerwerk neerzet. De rol past Butler perfect, wat het fijn maakt om naar de film te kijken. Al is het onderwerp allesbehalve prettig.

Childers’ vrouw Lynn wordt gespeeld door Michelle Monaghan, zijn moeder Daisy door Kathy Baker en zijn dochter Paige wordt vertolkt door Madeline Carroll. Als Sam in Afrika is houdt zijn beste vriend Donnie, gespeeld door Michael Shannon, de wacht bij hem thuis. Sam en Donnie kennen elkaar al jaren, ze zaten in dezelfde bende en voorzagen elkaar van drugs totdat Sam zich bekeerde. De bekering van Sam brengt wisselende successen bij Donnie teweeg. 

Machine Gun Preacher: Gerard Butler

Het gezin rondom Childers is goed gecast. De trots, bezorgdheid en wanhoop druipt telkens van hun gezichten af. Zij hebben voor het grootste gedeelte namelijk geen enkel idee wat Sam allemaal doet aan de andere kant van de wereld. Wat begint als een vrijwilligersmissie in Oeganda eindigt in een diepgewortelde overtuiging in Soedan.

Hier en daar is het misschien een beetje over de top, toch is de film over het algemeen fraai in elkaar gezet. De kindacteurs laten een indruk achter die je nog lang bij zal blijven. Regisseur Marc Forster deinst er ook niet voor terug om de meest gruwelijke beelden te laten zien, wat confronterend en rauw overkomt. Nog steeds is dit dan slechts een flits van wat er zich daadwerkelijk in de realiteit afspeelt. Dat word je pijnlijk duidelijk tijdens het kijken van deze film.

Machine Gun Preacher: Gerard Butler + kids

Op deze dvd staan geen extra’s. Maar de oprechte en inspirerende boodschap van Sam Childers tijdens de aftiteling maakt veel goed. Tevens zie je zwart-wit foto’s van zijn gezin en succesvolle verrichtingen. Wat een positieve afsluiter vormt van de dvd.

Machine Gun Preacher is niet voor mensen met een zwak hart of overgevoeligheden. Weet dus waar je aan begint...