Hirokin

dekatophetspek

Het fijne van schrijven voor FOK!film is dat je naast de gebruikelijke blockbusters soms ook films in handen krijgt die anders onopgemerkt aan je voorbij zouden gaan. Dat geldt zeker voor de sciencefiction/samoerai-film Hirokin van Alejo Mo-Sun. Naast oudgediende Julian Sands zien we Wes Bentley in de titelrol. Bentley maakte het afgelopen jaar vooral naam met zijn rol in het indrukwekkende The Hunger Games.

Hirokin

Hirokin speelt zich af op de planeet Aridius waar de wrede dictator Griffin (Sands) de scepter zwaait. De planeet wordt bevolkt door de Arid, een volk dat als twee druppels water op de mens lijkt, met als enige verschil zeer opvallende aderen in de handpalmen. De Arid worden al zo'n 1000 jaar onderdrukt door de mens en daardoor ontstaat er behoorlijk wat wrevel onder de oorspronkelijke bevolking van de planeet. Hirokin (Bentley) is een voormalig huurling die de strijd heeft afgezworen en met zijn vrouw en kind als een nomade leeft. Nadat Hirokin met zijn gezin door de troepen van Griffin wordt opgepakt wordt hij gedwongen om aan een gladiatorenstrijd mee te doen om het leven van zijn vrouw te redden. Hirokin wint het gevecht maar wordt op laffe wijze door Griffins voorman Kove uitgeschakeld en voor dood achtergelaten. Hirokin wordt gered door de dochter van Moss, de leider van een rebellengroep die de strijd is aangegaan met de diakens van Griffin. Nadat hij is aangesterkt gaat hij terug om wraak te nemen voor zijn vrouw en zoontje.

Hirokin 1

Hirokin doet regelmatig denken aan een soort lowbudget versie van Dune - Sands loopt er bij als de oudroze versie van Sting - en zijn er nogal wat vergelijkingen te maken met het post-apocalyptische Steel Dawn met Patrick Swayze uit 1987. Daarnaast zijn er ook nogal wat overeenkomsten met Star Wars. Zo speelt het verhaal zich af op een woestijnplaneet, lijkt de rebellenleider Moss dezelfde wijsheid in pacht te hebben als de Jedi-meesters van Lucas en vliegen er ruimteschepen door het beeld, die regelrecht van de planeet Tatooine afkomstig lijken te zijn. Er valt daarnaast nog een referentie te maken aan deze film en Star Wars. Net als bij Darth Vader komt ook de afschrikwekkende Kove tweemaal voor op de aftitelrol, eenmaal als acteur en eenmaal als stem.

Hirokin 2

Hirokin mag dan een absolute B-film zijn maar kent wel een zeer aangename cast met onder meer Wes Bentley (The Hunger Games) als de held, Julian Sands (Arachnophobia) als een kwaadaardige dictator, Jessica Szohr (Piranha 3D) als het liefje van de wrede heerser en Angus Macfadyen (Saw IV) als de charismatische rebellenleider.

Hirokin 3

Voor een debuutfilm is Hirokin niet slecht te noemen al zijn er wel een aantal punten van verbetering te noemen. Zo kent de rolprent nogal afleidende filmmuziek die het beste te omschrijven valt als New Age-muzak. Ook het feit dat er door maar liefst acht uitvoerende producenten aan de film werd meegewerkt heeft bijgedragen aan het rommelige eindresultaat. Ben je echter wel in voor een lekkere postapocalyptische sciencefictionfilm met een kleine dosis martial arts dan zit je bij Hirokin wel goed.