Resistance: Burning Skies

Stefan Walthie (StefanW)

De PlayStation Vita heeft het levenslicht gezien met niet de beste line-up aan launchgames. Inmiddels zijn er grotere franchises die de overstap hebben gemaakt naar Sony’s nieuwe handheld. De eerste first-person shooter is er inmiddels ook in de vorm van Resistance: Burning Skies. Is het de populaire Playstation 3-serie gelukt om een succesvol Vita-spel te maken?


The Martians are coming
De hele Resistance-serie draait qua verhaal om de aanval van het buitenaardse ras de Chimera op de Aarde aan het eind van de jaren 40. Het enige doel van de Chimera lijkt de totale vernietiging van de Aarde zonder ook maar iemand te ontzien. Resistance: Burning Skies begint het verhaal op het moment dat de Chimera-aanval de Verenigde Staten heeft bereikt. Je speelt als brandweerman Tom Riley. Waar hij aan het begin van het verhaal uitrukt om een brand te blussen, komt hij al snel en zonder moeite in een gevecht terecht met iets heel anders dan een vlammenzee.

Het hele verhaal lijkt verder in het spel enigszins van ondergeschikt belang te zijn. Na minder dan twee minuten start je al met het afslachten van de aliens. Na een enkele 'What the hell is this' in het begin lijkt het verder de normaalste zaak van de wereld dat een brandweerman een geweer in handen neemt en buitenaardse wezens gaat neerschieten. Zelfs het redden van Amerika zodat Rileys vrouw en dochter kunnen ontsnappen aan de Chimera wordt als verhaal erg dun neergelegd. Geen moment heeft het verhaal mij kunnen boeien of mij gedwongen, een mentale afwijking van mijn kant, om een uur eerder op te staan zodat ik nog even verder kan spelen.

 

Je begint jouw avontuur bewapend met een handbijl, maar al vrij snel weet je deze verwisselen voor de wapens van de Chimera. Er zijn redelijk wat verschillende wapens en elk wapen heeft een unieke feature. Zo krijg je na verloop van tijd bijvoorbeeld een kruisboog met pijlen die in een vuurbal ontploffen. Met een ander wapen kun je weer een schild voor je optrekken wat de meeste kogels tegenhoudt. De munitie die je gaandeweg vindt is voor één van de verschillende wapens, waardoor je goed moet opletten welk wapen je op dat moment gebruikt. Je kunt namelijk munitietechnisch gezien best in de problemen komen als je ene wapen geen munitie meer opneemt omdat die vol zit terwijl je de kogels van je overige wapens aan het leegschieten bent.

 

Déja Vu
De omgeving van het spel geeft je een redelijk dertien-in-dozijngevoel. Er zit werkelijk geen enkele vernieuwing in. Wie een eerder Resistance-spel heeft gespeeld kan bij voorbaat al bijna de hele omgeving van Resistance: Burning Skies uittekenen. Het doet mij erg denken aan de jaarverslagen die ik voor mijn scoutinggroep heb moeten schrijven, waarbij je enkel het jaartal verandert en de locatie van het zomerkamp. Het is duidelijk dat de makers hier weinig tot geen moeite hebben gedaan om enige vorm van vernieuwing toe te passen. Tel hierbij een cartoonachtige jaren 50-tekenstijl op en je hebt een spelomgeving die net zo goed weet te boeien als de verhaallijn.

Wat de makers dan weer wel heel goed hebben gedaan is gebruik maken van de Vita-mogelijkheden in de controls. De extra feautures van de verschillende wapens gebruik je door gebruik te maken van het touchscreen van de Vita. Dit zit op een dergelijke manier in het spel verwerkt dat het niet vervelend in de weg zit. Ze zijn heel toegankelijk en kunnen even makkelijk achterwege worden gelaten als dat je ze kunt gebruiken, al maakt dit in het eerste geval de gameplay wel wat lastiger.

Conclusie
Aan het eind van het verhaal kan ik Resistance: Burning Skies maar met één woord het beste omschrijven. Grappig. Het doet qua gameplay wat een shooter moet doen, maar ook niet meer dan dat. Op het goede gebruik van de Vita-controls na is er weinig vernieuwing te vinden. De omgeving is akelig generiek en de verhaallijn is flinterdun. Het is een grappig spel om te spelen, maar als je op zoek bent naar een vernieuwend spel dan heb je met Resistance: Burning Skies het verkeerde spel in je Vita gestopt. Als fan van de Resistance-serie zul je dit spel ongetwijfeld willen spelen, maar veel verder dan dat ben ik nog niet gekomen als salespitch.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Goed gebruik van de Vita-features - Slecht uitgewerkt verhaal 6
+ degelijke shooter-gameplay - Generieke omgeving
   


Exclusief beschikbaar op PlayStation Vita.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.