Magic Mike

Sanne (Syth86)

Beste dames en heren die van uitzonderlijke mannenlijven houden, sinds 12 juli is 'ie er dan eindelijk: Magic Mike! De vrolijke en levendige strippersfilm geïnspireerd door Channing Tatum, die pre-Hollywood ooit zelf een paar maanden stripper was. Peter Debruge van Variety zegt over regisseur Steven Soderbergh en deze film dat het de beste entertaimentwaarde heeft sinds hij Ocean's Eleven maakte en dat Magic Mike gerust de subtitel 'How Steven Got His Groove Back' had mogen hebben. Ik ben het volledig met hem eens. Soderbergh, die meestal strikt en verantwoord te werk gaat, laat dat nu varen. Iets wat de film ten goede komt. Uiteraard wordt hij hierbij geholpen door een hele rits Hollywood hunks.

Mike (Channing Tatum) is een harder werker die wat probeert te maken van zijn leven in Tampa, Florida. Hij verdient geld met het pimpen van auto's, als dakdekker en als stripper. Echter droomt hij van een vierde baan als meubelmaker. Mike heeft hiervoor een lening nodig dus gooit hij al zijn charmes en een aanbetaling van veertienduizend dollar (verdiend als één van de 'Cockrocking Kings of Tampa') in de strijd bij de bankmedewerkster. Het mag niet baten. Deze scène laat precies zien waarom ik en zovele andere dames gek zijn op Channing Tatum.

Terwijl Mike nadenkt over zijn volgende stap ontmoet hij Adam (Alex Pettyfer) op de bouw, een 19-jarige naïeve, vroegtijdige schoolverlater. De jongens klikken meteen, wat wordt verstrekt door het ontslag en de autopech van Alex op zijn eerste werkdag. Daarom brengt Mike hem thuis, waar hij Adam's zus Brooke ontmoet (Cody Horn). De twee vinden elkaar direct leuk, wat de stille motor van de film wordt. Al houdt Mike zich vooral bezig met Joanna (Olivia Munn), zijn friend with benefits en Brooke met Paul (Reid Carolin).

Diezelfde avond ziet Alex zijn maatje tijdens het uitgaan. Mike zet hem zonder bedenkingen in voor het proppen van meiden en vrouwen voor Xquisite, de club waar hij werkt. Adam wint het vertrouwen van Mike en mag met hem mee de stripclub in. Daar ontmoet hij de crew die bestaat uit golden boy, baas Dallas (Matthew McConaughey) die zijn rol met verve speelt, Latin hottie Tito (Adam Rodriquez), pretty boy Ken (Matt Bomer), Tarzan (Kevin Nash), die eerder wat weg lijkt te hebben van Mickey Rourke en Big Dick Richie (Joe Manganiello) wiens 'talent' op weg wordt geholpen door een penispomp. Maar vanzelfsprekend is 'Magic' Mike natuurlijk de ster van het stel.

De groepsnummers en solo's gemaakt door choreografe Alison Faulk zijn regelrechte hits waarin alle stereotypes voorbijkomen. Politieagenten, cowboys, matrozen, soldaten en brandweermannen, je ziet ze allemaal. Heerlijk ouderwets voorspelbaar is het groepsnummer dat ze doen op It's Raining Men en het nummer waar McConaughey Uncle Sam vertolkt is hilarisch.

Mike besluit al gauw dat Adam ook het podium op moet en laat hem strippen op jawel... Like A Virgin. Adam verrast iedereen en hoort meteen bij de crew, Dallas ziet in hem de gedroomde opvolger van Mike. Als The Kid, zoals Adam nu liefkozend wordt genoemd, wat meer getraind is komt zelfs zijn zus Brooke naar hem kijken. Die nu eindelijk begrijpt waarom haar broertje van die vreemde outfits in huis heeft en zijn benen scheert met haar scheermes. Ze blijft sceptisch maar ze gelooft in haar broer en in Mike.

De populariteit van The Kid en Magic Mike is in de volgende maanden onnavolgbaar. Maar dat is ook de vraag naar drugs van Alex, bij wie de roem naar het hoofd stijgt. De drugs krijgt hij van club DJ Tobias (Gabriel Iglesias) of zijn vriendinnetje Nora (Riley Keough), die om de één of andere rare reden een biggetje heeft. Adam vertelt Mike dat hij drugs dealt met Tobias maar niet dat hij daarom problemen heeft. Problemen die hij denkt te kunnen oplossen wanneer Xquisite is verkast naar Miami. Een wild nieuw idee van Dallas, waarin Adam de ster wordt in plaats van Mike omdat die er totaal geen zin meer in heeft; Dallas en Tobias hebben zijn vertrouwen beschaamd.

Helemaal in de wolken neemt Adam met Nora een overdosis. Iets waar Mike niets van weet terwijl het onder zijn dak gebeurt. Hij vindt Adam samen met een bezorgde Brooke, die van Mike niets meer wil weten. Voordat het beter wordt, komt ook Tobias nog om Mike's hulp vragen. Mike zit in dubio: jaagt hij zijn eigen dromen na of de drugdealers weg? Uiteindelijk maakt hij de keuze die hemzelf het gelukkigst maakt, in Tampa.

Het einde van de film bestaat uit een hoop losse eindjes. Maar nu ik heb gehoord dat er een vervolg komt is dit te begrijpen. Tatum is zeker geen zwaargewicht zoals Meryl Streep maar hij is getalenteerd genoeg om deze film te dragen. In Magic Mike zie je van hem wat je verwacht, zeker als je hem kent vanaf Step Up. Als hij op Ginuwine's Pony danst is hij gewoon Tyler Gage gone bad, een lust voor het (vrouwelijk) oog.

Voor Alex Pettyfer en Riley Keough geldt hetzelfde. Zij hoeven nog niet het achterste van hun tong te laten zien maar zijn zeer aangenaam om naar te kijken. Pure onschuld en rock-'n'-roll ineen, zoals het de kleindochter van Elvis Presley betaamt. De Xquisite-crew is lekkere opvulling van een gebakje dat je toch wel lust, maar een beetje meer tekst en bite had wel gemogen en als laatste, de chemie tussen Tatum en Horn werkt niet altijd. Ik had liever gezien dat Olivia Munn Brooke speelde en Horn, Joanna. 

Maar welke zeikerd let daarop als je toch alleen maar voor de kerels naar de bios gaat? Juist. Enjoy the beefcake! Reid Carolin en Steven Soderbergh mogen me het absoluut nog een keer voorschotelen. De humor en observaties zijn scherper dan je in eerste instantie zou denken. Deze Amerikaanse verrassing gaat ook goed scoren in Nederland.