Doodslag

Martijn van Veen

Begin dit jaar kwam de Nederlandse film Doodslag in de bioscoop met cabaretier (en acteur) Theo Maassen in de hoofdrol. Nog geen half jaar later verschijnt de film al op dvd en is hij zelfs al op de publieke omroep te zien geweest. Doodslag was namelijk een Telefilm, dit zijn speciaal voor de publieke omroep gemaakte films met een maatschappelijk thema. In dit geval gaat het over (zinloos) geweld tegen ambulancepersoneel.

Max (Maassen) oefent al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit. Hij heeft geen vrouw en kinderen, maar wel een buurvrouw als vriendin waar hij regelmatig mee scharrelt. Hij krijgt op een bepaald moment een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waar hij goed mee overweg kan. Op een dag moeten ze met de ambulance naar een spoedbevalling maar een groep jongeren blokkeert de weg. Max slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier (Gijs Scholten van Aschat), op dat moment van zich af, waardoor juist de ellende begint.

FOK! schreef al eerder een recensie over de film: "Het is keihard, heftig en zeer meeslepend, maar tegelijkertijd levert Kuijpers ook een goudeerlijke film af. De hufterigheid van het Nederland van nu is nog niet eerder zo goed in beeld gebracht. Dat is grotendeels te danken aan het goede acteerspel van Theo Maassen."

Bij het opstarten van de dvd verschijnen er eerst drie trailers van Benelux Film Distributors die onlangs op dvd en/of blu-ray zijn verschenen: New Kids Nitro, Nova Zembla en Black Out. Daarna komt er een simpel menu met de keuze voor de film, Engelse ondertiteling of de extra's. Bij het kiezen voor de film begint de hoofdfilm meteen zonder andere reclame.

Een vreemde keuze van de distributeur is dat de film alleen op dvd wordt uitgegeven, terwijl de flitsende actiescènes ultiem zijn voor een uitstekende kwaliteit op blu-ray. De kwaliteit van de dvd is goed, maar op blu-ray had het er allemaal net iets beter uitgezien. De snelle scènes met de ambulancewagen komen niet helemaal spectaculair over.

Doodslag is een uitstekende Nederlandse film geworden met een geweldige rol van Theo Maassen. De dvd-uitgave is niet meer dan normaal. Een simpel hoesje met de filmposter als voorkant, een making-of en een simpel menu. Een blu-ray is voor deze film een groot gemis, maar dit Nederlands drama mag je niet missen. Ook op dvd niet.


Extra's

- Making-of (18:31)
De making-of is de enige extra (als je de bioscooptrailer niet meetelt) op de dvd, maar wel meteen een hele goede. In bijna 20 minuten wordt de hele film geanalyseerd door acteurs en regisseur. Vooral het thema 'verhuftering van de maatschappij' wordt goed belicht vanuit verschillende perspectieven. Dit is hoe je een making-of maakt. Een goede balans tussen achtergrondverhaal en het bespreken van sommige scènes uit de film.

Daarnaast staat de bioscooptrailer, zoals eerder gezegd, ook op de dvd.