Marley

dekatophetspek

Door de jaren heen verschenen er al diverse documentaires over de bekendste reggaezanger ter wereld Bob Marley. Sinds deze weken is in de betere filmhuizen de zeer indrukwekkende documentaire Marley van Kevin Macdonald te zien. Een documentaire die alle voorgaande films over de zanger overbodig maakt.

Marley poster

Marley is verplichte kost voor eenieder die de klanken van Jamaica kan waarderen. Macdonald, bekend als regisseur van films zoals The Last King Of Scotland en The Eagle, is duidelijk een liefhebber van de reggaemuzikant en weet ons een heleboel te vertellen over de zanger, waarvan je in elke uithoek van de planeet wel fans kan vinden. Aan het begin van de dik twee en een half uur durende documentaire neemt Macdonald ons mee naar het dorpje Nine Miles op Jamaica, waar op 6 februari 1945 Robert Nesta Marley wordt geboren. De regisseur spreekt met dorpsgenoten en familieleden van de zanger, die slechts eenmaal in zijn leven zijn vader zag.

Marley 1

Nadat Bob samen met zijn moeder naar Trenchtown, een buitenwijk van Kingston, is verhuisd, zien we hoe hij met Bluebeat, een vroege vorm van skamuziek, lokaal populair begint te worden en kennismaakt met allerlei lokale muzikanten en producers. Vanaf het einde van de zestiger jaren stapt Marley langzaam over op de reggae. Samen met zijn begeleidingsband The Wailers wordt de zanger erg populair en begint men ook buiten de landsgrenzen van Jamaica interesse te tonen voor de reggaemuziek.

Dan is het de beurt aan de jaren zeventig. Marley breekt wereldwijd door en treedt over de hele wereld op. Hij scoort grote hits met nummers als I Shot The Sherrif, Get Up, Stand Up en No Woman No Cry. In december 1976 wordt er een aanslag gepleegd op de populaire zanger. Een aantal gemaskerde mannen schoten hun pistolen leeg door een openstaande deur, waarbij Bob tweemaal werd geraakt. Hij overleefde de aanslag. Men had niet weten te voorkomen dat Marley met zijn Wailers op het Smile Jamaica-concert zou optreden. De zanger verliet daarna wel meteen het eiland en ging naar Londen. Het zou twee jaar duren voordat Tuff Gong weer op Jamaica te zien zou zijn.

Marley 2

Het laatste deel van de documentaire is gewijd aan de laatste periode in het leven van Bob Marley. In 1977 had de zanger een wondje aan een teen wat uiteindelijk een melanoom bleek te zijn. Marley wilde zijn teen echter niet laten amputeren, volgens de verhalen omdat hij een overtuigd rastafari was, volgens zijn vrienden omdat hij een fanatiek voetballer was en ook bang was dat hij niet meer kon dansen zonder die teen. In 1980 kreeg de zanger te horen dat hij nog maar een paar weken te leven had. Marleys allerlaatste optreden was op 23 september 1980 in Pittsburgh, VS. Bob ging daarna nog voor behandeling naar Beieren maar het was al te laat. Op 11 mei 1981 overleed de sympathieke zanger in Miami aan de gevolgen van maag en longkanker.

Marley 3

Marley is een imponerende documentaire die geschikt is voor zowel diehard Bob Marley-fans als een ieder die voor het eerst met de fijne reggaemuziek kennismaakt. In de film zien we veel beelden en horen we ook geluidsopnames die tot nu toe onbekend waren voor velen. Daarnaast sprak de documentairemaker met grootheden als Bunny Livingston, Lee Perry, Marcia Griffith en vele vele anderen die de wereldberoemde zanger van dichtbij hebben meegemaakt. Een zeer integere biografische film.