Boek: Afspraak in Nieuwpoort - Ivan Petrus Adriaenssens

Hans-Robert (Adagio)

De Eerste Wereldoorlog is begonnen. Bij de loopgraven in Nieuwpoort ontmoeten in het stripboek Afspraak in Nieuwpoort drie soldaten elkaar: een Belg, een Fransman en een Brit. Ze hebben net een aanvalsgolf van de Duitsers aan de rivier de IJzer afgeslagen. Op 1 november 1914 brengen ze de dag samen door en spreken ze af om elkaar exact tien jaar later te ontmoeten. Tenminste, als ze de oorlog overleven…

De ontmoeting tussen de Belg Raoul Snoeck, de Fransman Jean-Marie Philippe De Blic en de Engelsman Thomas Ernest Hulme vormt de basis van het stripboek Afspraak in Nieuwpoort. Na een aanval van de Duitsers waarbij de drie elkaars leven hebben gered, spreken ze af om elkaar tien jaar later opnieuw te ontmoeten. De drie soldaten hebben echt bestaan. Ook hebben de Belgen, Fransen en de Britten op dezelfde dagen in Nieuwpoort gevochten, maar dat Snoeck, De Blic en Hulme elkaar hebben ontmoet, dat is fictie. Dat legt auteur Ivan Petrus Adriaenssens ook uit in het nawoord. De auteur heeft ervoor gekozen om de soldatenlevens met elkaar te verbinden, om zo de nadruk te leggen op de verbondenheid van alle soldaten die in de oorlog hebben gevochten.

Verbondenheid is ook het overkoepelende thema van het verhaal, dat voor een groot deel verteld wordt vanuit het perspectief van de fictieve Engelse soldaat George Sheldon, die in 1914 zijn landgenoot Hulme tegen het lijf loopt. Hulme vertelt Sheldon over de afspraak die hij een dag eerder met Snoeck en De Blic heeft gemaakt en vraagt hem om ook in 1924 in Nieuwpoort aanwezig te zijn. Tien jaar lang blijft voor Sheldon onduidelijk wie de Belg en de Fransman zijn en of zij samen met Hulme de oorlog hebben overleefd. Daar krijgt hij in 1924 antwoord op…

De tekeningen in het boek zijn sfeervol, mede door het beperkte gebruik van kleur. Het verhaal bestaat uit een aantal hoofdstukken, waarin telkens een ander aspect van het verhaal naar voren komt: de ontmoeting, de individuele verhalen van de vier betrokken soldaten, de afspraak en de consequenties die de afspraak heeft. Adriaenssens is erin geslaagd om het verhaal overzichtelijk te maken zonder aan diepgang in te leveren. De individuele verhalen van de drie soldaten die werkelijk hebben bestaan, zijn aangevuld met een biografie. Dat zorgt ervoor dat het hele verhaal dicht bij de lezer blijft. De auteur maakt aan het eind van het verhaal duidelijk wat feiten zijn en wat fictie is, waardoor je als lezer niet met vragen achterblijft.

Het stripboek Afspraak in Nieuwpoort zal niet alleen stripliefhebbers aanspreken die van geschiedenis houden. Ook mensen die de Eerste Wereldoorlog interessant vinden, raad ik aan het boek te lezen. Het tekenwerk is toegankelijk; het beeldverhaal leest als een film. De getekende beelden doen met name bij 'actiescènes' denken aan camerashots zoals ze in een Hollywoodproductie toegepast worden. Denk aan veel dramatische close-ups en detailshots. Adriaenssens lukt het de sfeer in en rond de loopgraven goed neer te zetten. De beelden die hij schetst zijn af en toe wat cliché, maar aan de andere kant: bij een verhaal over de Eerste Wereldoorlog ontkom je er bijvoorbeeld niet aan om gekwelde gezichten in loopgraven te tekenen. Een aanwinst voor zowel je strip- als je geschiedenisboekencollectie.

In het verleden voorzag Adriaenssens de oorlogsdagboeken Odon en Maurice Braet al van stripachtige illustraties. Daarnaast is hij (mede-)auteur van de Orphanimo!!, Boeboeks, Pit en Puf en De Kriegel-series. Nadat hij de twee eerdere dagboeken van illustraties had voorzien, werd hij door Lannoo gevraagd een volledige graphic novel te maken met zijn favoriete thema: de Eerste Wereldoorlog. De auteur was maar liefst twee jaar bezig met Afspraak in Nieuwpoort en een nieuw boek zal waarschijnlijk weer twee jaar duren. Dat het er zal komen, staat echter buiten kijf. Adriaenssens won met Afspraak in Nieuwpoort op de stripdagen in Gorinchem de stripschapsprijs in de categorie 'Nederlands Literair’. Deze bronzen penning is één van de vijf prijzen die daar ieder jaar uitgereikt worden.