Claudia de Breij: Hete Vrede

Wouter Kursten (Magneet)

Vrouwelijke cabaretiers worden over het algemeen op FOK! niet zo gewaardeerd. Ditzelfde geldt in veel gevallen nog meer voor Claudia de Breij. Dus mocht je in één van die twee categoriën zitten dan mag je het eerstvolgende nieuwsbericht in de nieuwstracker bij deze openen. Ben je toch wel benieuwd naar de dvd van de show Hete Vrede dan is het veilig om nu door te lezen. Deze show leverde haar niet voor niks de Poelifinario op: hij is gewoon goed!

Centraal in de show staat de hete vrede waar we nu in leven. De tijd van aanslagen in plaats van de dreigingen van de koude oorlog. Claudia vertelt het verhaal dat ze zelf over vijftig jaar aan haar kleinzoon zou kunnen vertellen. Of ze nu goed of fout was tijdens de hete vrede is de vraag die haar het meeste gesteld wordt maar waar ze omheen probeert te werken. Alles sinds de aanslagen van 11 september 2001 inclusief Irak, Afghanistan en de kredietcrisis komen wel aan bod.

De Breij houdt haar publiek tijdens de show een figuurlijke spiegel voor. Velen zijn haar hierin voorgegaan maar toch weet ze dit schitterend uit te voeren. Het gaat niet over kleine dingen maar juist om wat we niet doen of waar we onze schouders voor ophalen zoals milieu of politiek. Goed of fout, dat is de vraag, doen we op dit moment goede dingen of juist foute. De Breij moet zelf over vijftig jaar dan ook toegeven dat ze zelf niet zo heel veel zinvols heeft gedaan. Het enige wat ze deed was het zingen van liefdesliedjes.

Zoals altijd bij Claudia de Breij is de humor niet plat maar juist vrij diepgaand. Wie denkt een snelle, grove show te zien te krijgen vergist zich daarin. De Breij is meer van het klassiekere cabaret met veel muziek dat zich rustig ontwikkelt gedurende de show. Haar muziek is geen bijzaak maar juist een belangrijk onderdeel. De liedjes zijn niet voor niks apart uitgebracht op de cd Wat ik zeker weet. Ook apart is deze cd zeker aan te raden. Helaas eindigt de show niet met een enorme knaller, dat was helemaal de kers op de taart geweest.