Birds of Steel

wc-eend


Gespeeld op de PS3, ook voor Xbox 360

Vliegtuigsimulatoren op consoles zie je niet vaak. En als je ze ziet dan werkt het vaak toch net niet.  Birds of Steel wil hier verandering in brengen. De grote vraag is of ze dit gaat lukken.

Birds of Steel is een vliegtuigsimulator met tegen de honderd speelbare vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Alle vliegtuigen in het spel hebben echt bestaan en zijn in het spel zo nauwkeurig mogelijk nagebouwd. De setting is de Tweede Wereldoorlog, waar oorlogvoering met behulp van vliegtuigen erg populair was omdat dat vaak de sleutel tot de overwinning was.

Dat is niet zo moeilijk
In de campaign van het spel draait het om twee zijdes die elkaar bestrijden. De Amerikanen tegen de Japanners en hun strijd om de verschillende eilanden in de Pacifische Oceaan. De missies die je zult spelen zijn gebaseerd op waargebeurde acties en elke missie wordt ook ingeleid door bewegende beelden uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste missies die je zult spelen zullen de besturing van het vliegtuig uitleggen aan de hand van de moeilijkheidsgraad die je hebt ingesteld. Kies je voor een arcade-instelling dan zit je zo in de lucht en hoef je je eigenlijk weinig zorgen te maken. Ga je voor een realistische setting dan blijft de bediening redelijk hetzelfde, alleen is de besturing gevoeliger en kan je vliegtuig sneller in de problemen raken als je maneuvres uithaalt die je eigenlijk niet kunt doen.

In de simulatie-setting zal zelfs het opstijgen van je vliegtuig een hele klus zijn, laat staan het landen van je vliegtuig op een vliegdekschip. Dit komt niet omdat de besturing drastisch veranderd maar meer hoe je vliegtuig reageert. In deze laatste mode heb je ook geen HUD en zul je moeten vliegen op pure instinct. Je kunt eventueel nog kiezen voor gelimiteerde brandstof of kogels. Ook kun je aangeven dat je dat ongelimiteerd wil hebben. Er is dus voor elk persoon wel een setting die hij of zij prettig vindt.

Birds of Steel

Dogfights
Als je eenmaal de basis van het spel onder de knie hebt is het tijd voor de missies. Vaak begint alles rustig in de missies en voordat je het weet zit je in intense dogfights. Als vijanden in zicht komen kun je ze 'taggen'; doe dit en ze zijn iets makkelijker te volgen in de lucht. Daarnaast krijg je een handig viziertje in je scherm waar je moet richten en schieten vanwege de hoge snelheid van de vliegtuigen. In de arcade-setting van het spel zit je vliegensvlug in het spel en ben je al snel een ervaren piloot.

Dogfights in het spel zijn intens maar ook erg tricky. Er vliegen soms wel meer dan veertig vliegtuigen door elkaar heen. Stunts uithalen zit er niet zomaar in en zelfs het neerhalen van vijanden kan een gevaarlijk iets zijn. Zo vlogen de vijand en ik één keer recht op elkaar af, ik was sneller en beter en schoot hem aan gort. Zijn vliegtuig schoot rakelings langs mij heen en gelukkig kon ik doorvliegen. Enkele centimeters de andere kant op en mijn vliegtuig was aan gort.

Heb je dat soort situaties en er word je ook nog eens bestookt vanaf de grond met anti-afweer-geschut dan is de chaos compleet. Overal vliegtuigen en kogels die in de rondte vliegen, alsof je middenin de oorlog zelf zit, geweldig gedaan en voor fans van het genre zeker aan te raden.

Birds of Steel

Content
In de singleplayer heb je geen keuze over welk vliegtuig je vliegt. In de multiplayer heb je dat wel. Hoe meer XP je verdient in de single- of multiplayer van het spel hoe meer vliegtuigen je vrijspeelt. Vrijspelen is nog niet meteen te gebruiken, je moet ze dan ook nog eens kopen. Deze punten verdien je voornamelijk in de multiplayer van het spel.

De multiplayer van het spel is uitgebreid. Je kunt acht tegen acht spelen in luchtgevechten maar je kunt ook met enkele vrienden een privé-potje spelen. Wat ik heb ervaren is dat de multiplayer soepel loopt en dezelfde spanning als in de singleplayer met zich mee kan brengen. Als je tegen echte mensen speelt is het allemaal net even moeilijker omdat zij ook aparte trucjes uithalen om uit benarde situaties te komen. Hierdoor is het neerhalen van een vliegtuig wel een fijner gevoel.

Met punten die je voornamelijk verdient in de multiplayer kun je nieuwe vliegtuigen vrijspelen. Al deze vliegtuigen zijn weer beschikbaar in de multiplayer dus je kunt zelf kiezen wat jij prettig vindt vliegen: klein en wendbaar of groot en gevaarlijk, het is aan jou. Naast het vrijspelen van de vliegtuigen kun je ook nog eens de vliegtuigen zelf beschilderen of bestaande 'beschilderingen' vrijspelen en gebruiken voor je vliegtuig.

Birds of Steel

Naast de multiplayermode kun je ook aan de slag met de extra losse missies die het spel klaar heeft staan naast de campagne. Mocht je die gedaan hebben dan kun verder gaan door eigen missies te maken. Zo is het mogelijk om jezelf tegen veertig vijanden te plaatsen of je maakt het gelijk door veertig versus veertig te doen. Eigen missies maken is erg uitgebreid en je kunt verschillende scenario's maken en het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Wil je achter de vijandelijke linies beginnen of ervoor, wil je gronddoelen aanvallen terwijl veertig vijanden je proberen aan te vallen of wil je liever één Duitser aanvallen terwijl je met twintig man op hem jaagt.

Alle actie op het scherm, of het nou twee vliegtuigen of tachtig zijn, het blijft vloeiend en soepel lopen. De omgevingen zijn prachtig gemaakt en geven een realistisch tintje aan het spel. Bomen op een eiland zijn echt individuele bomen met verschillende hoogtes. Hetzelfde geldt voor gebouwen en andere objecten. Je vliegt niet over een plat canvas dat een eiland moet voorstellen, nee, je vliegt over een echt eiland en als je zo laag vliegt dat een antenna op een gebouw je vliegtuig raakt mag je bidden dat je het er levend vanaf brengt.

Conclusie
Birds of Steel is een prachtplaatje geworden in het vliegtuig-genre op de consoles. De game speelt soepel, is makkelijk onder de knie te krijgen maar ook eventueel moeilijker te maken als dit gewenst is. Grafisch ziet de game er top uit en het geluid is ook dik in orde. De actie is rijkelijk en vloeiend en de intense dogfights zijn zeker een pluspunt naast de vele content in het spel.

 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Dogfights   8,5
+ Content  
+ Omgevingen