Joe Danger: Special Edition

WesleyB (Wesley Akkerman)

Exclusief op Xbox Live Arcade is onlangs de speciale editie van Joe Danger verschenen; je weet wel, dat heerlijke arcadespelletje dat meer dan een jaar geleden nog exclusief op Sony’s PlayStation Network uitkwam. Is er genoeg nieuwe content voor spelers die de vorige versie al gespeeld hebben? En nog belangrijker: is het merkbaar dat Joe Dangers gameplay een jaar oud is?

Je speelt met Joe Danger, een stuntman die bezig is met zijn comeback. Met je trouwe, opgevoerde motor race, vlieg, stuiter en zweef je door verschillende levels heen. Je bent op weg naar de eindstreep, maar het wordt je niet gemakkelijk gemaakt om daar te komen. Haaien in kleine zwembaden of logge bouwconstructies kunnen nog wel eens roet in het eten gooien wanneer je je boost verkeerd timet, bijvoorbeeld. Onderweg verzamel je munten, probeer je een gigantische score te halen door zoveel mogelijk te stunten en moet je vooral niet op je bek gaan – want dan is het verstandig om opnieuw te beginnen.

Beetje racen
Wanneer je het spel voor de eerste keer doorspeelt, gaat het je nog gemakkelijk af. Je overleeft de gevaarlijke sprongen en zet op zich een nette tijd neer. Je score is ook niet eens zo slecht. Pas wanneer je je best gaat doen een combo van 100% neer te zetten – je hebt alle stunts aan elkaar gekoppeld door bijvoorbeeld wheelies te maken op rechte stukken of door loeihard van schans naar schans te springen – merk je dat het nog best pittig kan worden. Die te verzamelen spullen lijken ook opeens moeilijker bereikbaar, om over de verborgen sterren nog maar te zwijgen. Je hebt levels waar je een enkele opdracht krijgt – race binnen een tijd van een x aantal seconden – maar ook levels waar je meerdere opdrachten krijgt. En dan laat Joe Danger zijn ware gezicht zien.

Ongenuanceerd schelden achter je televisie komt voor als schering en inslag. Als je 33 seconden de tijd hebt om een level te klaren waar je de eerste keer meer dan een minuut over deed, dan krab je je toch even achter de oren. Als je dan ook nog alle zilveren sterren moet oppakken, je twee keer een wegsplitsing tegenkomt, de verborgen gouden ster moet vinden, de gouden munten binnen de tijd moet pakken en de combobreaker moet voorkomen, dan denk je natuurlijk: ‘Challenge accepted’. Nu nog doen.

Uitdagend
Naast de bovenstaande vertrouwde uitdadingen, heeft ook de level editor de overstap gemaakt. Middels simpele tutorials – die op een fijne manier in de singleplayer verweven zit – bouw je binnen enkele minuten de meest krankzinnige en onmogelijklijkende banen die je online kunt delen. Je kunt ook banen downloaden, opdat je niet snel om een uitdaging verlegen zit. Niet dat Joe Danger je weinig gameplay biedt; integendeel. De carrièremodus is al immens groot en dan heb je ook de offline multiplayer. Die overigens best saai is, omdat het alleen racen is. Een gemiste kans om dat recht te breien, want nu lijkt deze modus een slap aftreksel van wat Joe Danger in de kern is.

Het gebrek aan een goede multiplayer wordt ruimschoots goed gemaakt door de toevoeging van de Special Edition-medailles en The Lab. Die eerste nieuwe toevoeging biedt nog meer uitdaging dan het spel al deed. Zo nu en dan popt er eens zo’n gouden plakkaat op je scherm, zodat je weet dat je het zwaar krijgt. Om de SE-medaille binnen te slepen, moet je alle opdrachten voltooien in één run in een level. Dat je dan op je scherm ‘Attempt 21’ ziet staan is meer regel dan uitzondering. Het brengt de ervaring van Joe Dangers gameplay naar een hoger niveau.

Het lab
The Lab is een geheel nieuwe modus die volgens de makers een geheel andere denkwijze benodigd. Dat is gedeeltelijk waar. Anders dan in de carrièremodus ben je veel meer aan het puzzelen en platformen en niet zozeer aan het racen om de eerste te worden in een race; verzamelen is meer dan in de andere modus een belangrijk onderdeel. Deze levels zijn een stuk uitdagender dan die van de singleplayer, terwijl het geen nieuwe gameplayelementen introduceert. Dat hoeft ook niet, want de variatie in leveldesign en creativiteit in opdrachten spreken voor zich.

Conclusie
Joe Danger is nog altijd die te gekke racegame vol puzzel- en platformelementen. Vergelijkingen met Excitebike en Trails HD zijn logisch, maar dat kan maar tot een bepaald niveau. Waar je in de eerstgenoemde bijvoorbeeld er alleen voor hoefde te zorgen dat je eerste wordt en in het tweede spel je het moeilijk kreeg om überhaupt het level te halen, bevat Joe Danger beide en meer. Naast het racen moet je allerlei dingen verzamelen, stunts uithalen, combobreakers voorkomen en gewoonweg plezier hebben. Want dat laatste staat duidelijk voorop in deze game.