Age of Empires Online

wc-eend

header
Beschikbaar voor Windows via Games for Windows Live

Age of Empires Online neemt de offline ervaring van het bouwen en onderhouden van je stad mee naar een gratis online wereld. Met twee rassen tot je beschikking kan de strijd losbarsten.

Age of Empires Online is een zogenaamd 'Freemium'-spel. Dit houdt in dat het spel gratis te spelen zal zijn maar bepaalde mogelijkheden zullen alleen beschikbaar zijn als de speler een uitbreidingspakket koopt voor het ras waarmee de speler speelt.

Zuilen met pilaren
Je kunt er in AoE: Online voor kiezen om te spelen als de Grieken of de Egyptenaren. Hoewel de opzet van het spel hetzelfde is, zijn beide rassen toch erg verschillend. Beide rassen hebben een hoofdstad waarin je niet meer doet dan queesten accepteren, grondstoffen/uitrustingen kopen of verkopen en bepaalde mogelijkheden kiezen voor je ras. Elk ras kan kiezen uit bepaalde mogelijkheden en voordelen uniek voor dat ras. Het is aan de speler om zijn punten te verdelen en het meeste te halen uit de speelstijl die bij de speler past.

De game ziet er cartoonachtig uit en loopt erg lekker. Bij veel gelijktijdige gebeurtenissen op je scherm begint de game niet te haperen en blijft alles vloeiend doordraaien. Grafisch gezien is er wel een groot verschil tussen beide rassen en al zet je twee dezelfde 'soort' personen naast elkaar, ze zijn toch erg verschillend. Zo is dit ook met de wereld om de personen heen en ook de gebouwen. Waar de gebouwen van de Grieken ondersteund worden door pilaren en zuilen zullen de Egyptische gebouwen meer uit grote blokken steen en hoeken bestaan. Daarnaast kijken de Egyptenaren meer tegen palmbomen aan en zullen ze veel zand zien in de levels. Bij de Grieken is het meer heuvelachtiger en groener.

aoe

Legers bouwen
De basis van het spel is heel simpel. Spelers accepteren queesten uit hun hoofdstad of andere steden om zich heen (die gespeeld worden door de computer). Jouw hoofdstad kan niet aangevallen worden en dient als een soort hoofdmenu voor de spelers. Nadat je een aantal queesten hebt geaccepteerd is het tijd om aan de slag te gaan.

Elke queeste neemt je mee naar een kaart speciaal voor die queeste. Alhoewel de doelen vaak verschillen doe je wel continu hetzelfde: een basis opbouwen, een leger voor verdediging maken en zodra de basis in orde is een leger om aan te vallen maken. Af en toe krijg je wat anders voorgeschoteld, zoals het verzamelen van bepaalde grondstoffen binnen een tijdslimiet.

Veel queesten die je kan doen zijn ook beschikbaar in co-op-mode. Hierbij kan je samen aan de slag maar dit is geen verplichte kost. Elke missie is namelijk ook gewoon in je eentje te doen en als je echt wil kan je voor sommige missies de zogenaamde Elite-mode aanzetten. Dit zorgt ervoor dat de missie moeilijker is en meer uitdaging zal geven.

Naast samen spelen kan je ook tegen elkaar spelen. In 1vs1 of 2vs2-wedstrijden kan je het opnemen tegen elkaar. Wie graag de uitdaging zoekt bij andere spelers in plaats van de computer kan hier terecht. Verwacht geen bijzonderheden in de multiplayer van het spel, het gaat hier puur om de basis van het spel en het tegen elkaar opnemen.

aoe

Conclusie

Age of Empires Online is een leuke, gratis game om te spelen als je van het genre houdt. Doordat co-op en pvp optioneel zijn kan je goed aan de slag als je van alleen spelen houdt. Helaas is de co-op niet echt uitdagend en ook de pvp is aan de simpele kant gehouden waardoor het niet uitnodigend is om dit tegen onbekenden te gaan doen. Heb je enkele vrienden die spelen dan kan het opeens anders worden.

Second opinion (KoosyNL)
Als echte Age of Empires-fan ben ik toch wel een beetje teleurgesteld in Age of Empires online. Het hele RPG-achtige element van de hoofdstad die je kunt upgraden en de queesten die je kunt ontvangen vind ik leuk gedaan. Het koppelt als het ware alle verschillende singleplayer-missies aan elkaar en het heeft ook nut om deze te spelen want zo kun je een hoop nieuwe dingen vrijspelen. Waar ik minder over te spreken ben is de diepte van de game. De hoeveelheid technologieën en units die je kunt unlocken is te weinig. Deze zijn expres uit de game gehouden zodat je deze er nog extra bij kunt kopen. Dit is een logisch gevolg van het Freemium-concept maar hierdoor krijg je grote verschillen tussen spelers en is de core-gameplay niet diep genoeg. Daarnaast zijn de singleplayer-missies voor een doorgewinterde Age of Empires-speler gewoon niet uitdagend genoeg.

Ik heb me zeker vermaakt met de game en ga dat in de toekomst ook nog zeker doen, maar ik vind het erg jammer dat de game toch de complexiteit en diepgang van de serie mist.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Gratis
- Diepgang
6,5

- Uitdaging