Blu-ray: Monsters

Martijn van Veen

Lowbudgetfilms zijn de laatste jaren helemaal in en veranderen al snel in cultfilms. Onder andere Paranormal Activity, Napoleon Dynamite en, het onlangs op dvd en blu-ray verschenen, Monsters. Een vergelijkbaar verhaal met District 9, genomineerd voor onder andere Beste Film bij de Oscars. In Monsters moet een Amerikaanse journalist een bange toerist begeleiden door de geïnfecteerde zone in Mexico naar de veilige grens van Amerika.

Zes jaar geleden ontdekte de NASA mogelijk buitenaards leven in ons zonnestelsel. Een ruimtesonde werd erheen gestuurd om monsters te verzamelen, maar bij terugkomst stort deze neer in Noord Amerika. Wanneer er nieuw leven lijkt te ontstaan wordt de helft van Mexico en een stuk van Amerika in quarantaine genomen en beschouwd als geïnfecteerde zone. Zes jaar na het ongeluk is het Mexicaanse en Amerikaanse leger nog steeds bezig om de wezens te beheersen. De kans op overleven is klein in de geïnfecteerde zone.

Het verhaal is erg interessant en vormt ook de grootste kracht van de film. Aan het begin van de film wordt het verhaal uitgelegd aan de hand van nieuwsbeelden. Duidelijk is dat het foute boel is en de film straalt dat erg duidelijk uit. De sfeer is apocalyptisch en de omgevingen ademen het einde van de wereld uit. Dorpen en steden zijn helemaal verwoest, maar de bewoners proberen ermee te leven.

Helaas zijn het verhaal en de sfeer de enige sterke punten. Tijdens de anderhalf uur zijn er slechts een paar spannende scènes en bestaat de film veelal uit sterke doch trage dialogen tussen toeriste Samantha (Whitney Able, All the Boys Love Mandy Lane) en journalist Andrew (Scoot McNairy, Bones). De hele tijd hoop je op schrikscènes of zenuwslopende momenten, maar tevergeefs. Evenals het feit dat de buitenaardse wezens vrijwel niet in beeld komen is een teleurstelling.

Ook de blu-ray valt een beetje tegen. Het bevat geen extra's en voorafgaand de film worden er ook geen trailers of previews vertoond. Wel is het mogelijk om de trailer van de film zelf te bekijken, maar helaas geen filmcommentaar of ander interessante extra's. De beeldkwaliteit is perfect, maar is niet echt een must voor bij Monsters

Toch blijft de film interessant door de apocalyptische sfeer en het sterke verhaal overeind staan, maar had het wel wat meer spanning mogen bevatten. Daar is District 9 toch wat sterker in geweest. Tegen het einde komt de spanning er een beetje meer in, maar dan komt ineens de aftiteling en wil je eigenlijk meer zien. Gelukkig komt er een sequel en krijgt het een stuk groter budget (5 miljoen dollar in plaats van 500.000 dollar). Ook bevat het tweede deel meer special effects en dat zal de film zeker ten goede komen. Het vervolg moet eind volgend jaar in de bioscopen verschijnen.