DVD: Gulliver's Travels

Tim

Jack Black houdt ervan om in zijn films een vleugje rock te verwerken, voorbeelden daarvan zijn onder andere Nacho Libre, School of Rock en Tenacious D. Zo nu en dan speelt Jack ook in een romantische komedie en nu maakt hij zijn opwachting in een film waar hij het combineert. In Gulliver's Travels is het verhaal gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1726 en speelt Jack de hoofdrol.

Gulliver's Travels screenshot

Lemuel Gulliver (Jack Black) is een simpele jongen die in de postkamer werkt van een dagblad. Hij vindt zijn eigen werk erg belangrijk en hecht er veel waarde aan zo onopvallend mogelijk de post rond te brengen bij de mensen in het kantoor. Op een dag krijgt hij een nieuwe collega genaamd Dan, een 20-jarige student die als bijbaan ook in de postkamer komt werken. Lemuel wordt al snel overklast door zijn nieuwe collega en krijgt van hem te horen dat hij niet zo verlegen moet zijn, zeker niet tegenover Darcy (Amanda Peet) een journaliste die reisverhalen schrijft.

Wanneer Lemuel het eindelijk aandurft Darcy eens aan te spreken, raakt hij weer in de war en zegt dat hij zelf ook schrijft. Darcy vraagt hem daartoe een stuk te schrijven en mee te brengen zodat zij er eens naar kan kijken. Hij weet zich geen houding te geven en stemt erin toe; zijn grootste fout. De dikkige Lemuel kan niet schrijven en besluit alles uit standaard reisboeken en -tijdschriften te kopiëren en levert dat in. Als dank voor zijn stuk mag hij naar de Bermuda-driehoek om daar een verhaal over te schrijven. 

Gulliver's Travels screenshot

Lemuel gaat op reis naar de Bermuda-driehoek en trotseert met een bootje de golven rond deze mythische plek. Wanneer de zee ruwer en ruwer wordt, raakt Lemuel in problemen en wordt zijn boot meegezogen in een grote kolk. Als hij wakker wordt, ligt hij vastgebonden op het strand en wordt aangekeken door heel kleine mensjes. Wat dan volgt is een avontuur in de wereld van Lilliput - een koninkrijk waar de prinses (Emily Blunt) keer op keer wordt ontvoerd door een naburig volk - en Lemuel wordt gezien als 'beest'.

Al snel wordt hij gezien als grote beschermer van het kleine koninkrijk en hij maakt hen wijs dat hij de president is van Amerika. De kleine mensjes bouwen allerlei mooie dingen voor hem en hij wil eigenlijk niet meer terug naar New York. Zeker niet als hij zijn telefoon terugvindt met op zijn voicemail een woedende Darcy die zegt dat zij weet van zijn plagiaat en nu zelf die reis moet gaan maken. Uiteindelijk komt zij dus ook aan op het eilandje en weet niet wat ze ziet. Om zich te bewijzen -en Darcy voor zich te winnen - besluit Lemuel het kleine volkje nog éénmaal te helpen. Dan barst een strijd los waarin Lemuel het op moet nemen tegen een Transformers-achtige robot. Als je je als kijker al serieus genomen voelde, is dat nu compleet verdwenen.

Gulliver's Travels screenshot

Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed en is iedereen blij. De film wordt daar echter niet beter van; hij is vrij flauw en Jack Black weet met zijn humor helaas niet de film naar een hoger plan te tillen. Zelfs niet met Jason Segel om hem te helpen. Eigenlijk verwacht je de hele film lang wat meer te lachen en dat blijft helaas uit. Het voelt wat 'overdone' aan op veel punten, al is het maar dat Gulliver maar liefst 22 keer groter is dan de kleine mensen van Lilliput. 

Ook de extra's zullen niet echt bekoren. Van de deleted scenes is het uiteraard allemaal vrij logisch dat ze de film niet gehaald hebben. Bij bloopers verwacht je veel te lachen, maar dat is slechts beperkt tot één scène. De overige extra's zijn allen interviews met de cast en die zijn ook niet echt heel erg boeiend. Eigenlijk was het ook al moeilijk om van een verhaal als dit een goede, leuke film te maken en het is de makers dan ook niet echt gelukt. Wellicht is het voor kinderen wel een leuke film om te zien, maar het grote publiek hoeft deze film niet in huis te halen. Jammer, er had meer in gezeten.