Blu-ray: The Other Guys

Martijn van Veen

De politiefilm The Other Guys met Mark Wahlberg en Will Ferrell was in Amerika succesvol. De film kreeg zelfs Nolans Inception van de eerste plaats in de box office. Wereldwijd haalden Mark en Will ruim 170 miljoen dollar binnen en wonnen een Comedy Award voor Beste Komedie in 2010. 

 

In een explosieve openingsscène spatten detectives Danson (Dwayne Johnson) en Highsmith (Samuel L. Jackson) van het scherm. Danson en Highsmith zijn de populaire politieagenten van de stad en krijgen aandacht in overvloed. Maar als ze door een dom ongeluk hun politiewerk niet kunnen vervolgen, wordt er gezocht naar twee opvolgers voor het straatwerk. De andere detectives, oftewel The Other Guys, Allen Gamble (Will Ferrell) en Terry Hoitz (Mark Wahlberg) zijn partners en vooral Hoitz heeft interesse om het werk over te nemen. Gamble is daarentegen meer geïnteresseerd in het papierwerk dan in de actie op straat.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de mensen die Will Ferrell absoluut niet grappig vinden (als in Step Brothers of Anchorman) zullen deze film niet waarderen. Wills humor is namelijk nog steeds hetzelfde en gaat op hetzelfde niveau door in The Other Guys. Zijn typische one-liners en stalen gezichten zullen voor de fans weer hilarisch zijn. De flauwe grappen kunnen uiteraard niet ontbreken, maar dat is juist de kracht van de film.

De makers hebben zichzelf niet al te serieus genomen en hebben eigenlijk een parodie gemaakt op de politiefilms als Police Acadamy en Lethal Weapon. De gebeurtenissen zijn veelal over-the-top en zorgen geregeld voor een harde lach. Maar helaas is het niet allemaal positief. Vooral Wills tegenspeler Mark Wahlberg is regelmatig irritant. Zijn geschreeuw en ongepaste blikken vallen uit de toon bij de voor de rest humoristische film. Het is dan ook Ferrell die voor de komische noot zorgt. Toch is de chemie tussen beide heren wel aanwezig en zorgt de onwaarschijnlijkheid voor leuke momenten.

Conclusie

De politieparodie The Other Guys is een enorm leuke komedie geworden. Sterker nog, het is één van de betere komedies van het afgelopen jaar. Mocht je alleen Will Ferrell niet zo waarderen, dan kun je deze beter overslaan. Zijn typische flauwe humor is gewoon weer terug. Tegenspeler Mark Wahlberg acteert iets minder, maar de combinatie tussen de twee is goed voer voor een geslaagde komedie. 


Extra's

- The 'Mom'-mentary
Een commentaar van de moeders van regisseur Adam McKay, producer Chris Henchy en acteur Will Ferrell. Gedurende de film geven de drie dames grappig commentaar op de scènes. Erg origineel en erg leuk om eens te bekijken.

- Line-o-rama
Een filmpje van negen minuten lang met improvisatie van Will Ferrell en Mark Wahlberg. Tijdens het kijken wordt duidelijk dat niet alles vaststaat qua tekst, maar dat de acteurs zelf ook iets in te brengen hebben. Leuk om te zien waarmee de acteurs zelf meekomen en welke dingen de film uiteindelijk niet gehaald hebben.

- Gag reel
Bloopers van zes minuten lang. Het wordt inmiddels een gewoonte om een selectie van de bloopers op de dvd of blu-ray te zetten. Origineel is het dus zeker niet meer, maar grappig om een keer te zien. Meerdere keren zul je het waarschijnlijk niet bekijken.

- Verwijderde scènes
Een half uur lang filmpje met verwijderde scènes. De meeste gedeeltes zijn gewoon verlengde van scènes uit de hoofdfilm. 

- Flash forwards
Een filmpje van 2 minuten waarin op een interactieve wijze ooggetuigen van de gebeurtenissen uit de film worden geïnterviewd. Dit is een goede toevoeging en leuk om te zien.

- Alternate action
Dit is de openingsscène met The Rock en Samuel L. Jackson, maar dan met iets andere actiescènes. In de bijna drie minuten scheurt Samuel rond in een auto en sprint The Rock over de auto's heen.

- Wasn't that?
Een interview van een kwartier met hoofdzakelijk regisseur Adam McKay over het regisseren van de film en over de achtergronden van de gebeurtenissen tijdens de opnames.  

- Crash and burn
Tien minuten durend interview met de acteurs over de actie in de film. 

- Why are there Brits in this movie?
Een sarcastisch filmpje van zeven minuten over het feit dat er zoveel Britten in de film spelen. De regisseur vertelt onder andere (ironisch) over het amateurisme van sommige acteurs.

- Rob Riggle likes to party
Acteur Rob Riggle vertelt weinig zinnige dingen in de 2,5 minuut en het gaat eigenlijk nergens over. 

- We shouldn't kiss chicken
Een uitleg van een spelletje dat tijdens de opnames werd gespeeld. Twee personen gaan daarbij steeds dichter met de mond naar elkaar toe en degene die het eerst wegtrekt, verliest. 

- Mark Wahlberg's eating contest entourage
In deze 3,5 minuut stelt acteur Mark Wahlberg een vriend van hem voor die enorm veel kan eten. Wederom een filmpje dat eigenlijk weinig zin heeft, maar wel een leuk kijkje geeft achter de schermen van een komedie.

- Bed Bath and Beyond
Vier minuut durend filmpje over de Amerikaanse winkel Bed Bath and Beyond. Regisseur Adam McKay legt uit waarom de winkel gebruikt is en hoe de scènes in de winkel tot stand zijn gekomen.

- Extreme close-up
In vijf minuten neemt de cameraman het begrip 'close-up' wel erg letterlijk. In een paar interview met de acteurs staat hij namelijk direct voor de neus van de geïnterviewde. 

- 'Pimps Don't Cry' music video
In de film komt even een liedje genaamd 'Pimps Don't Cry' voor. Bij de extra's is er door de site Funny Or Die een videoclip bij gemaakt. Eva Mendes gecombineerd met scènes uit de film vormen de basis voor de videoclip.

- Everyone hates the dvd-guy
Filmpje van vijf minuten waarin acteurs en regisseur vertellen dat ze de cameraman enorm irritant vinden. Dit gaat gepaard met vele scheldwoorden en middelvingers. 

- Trailers
Trailers van de films Salt, Faster, Easy A en Machete. Daarnaast staat er een introductiefilmpje op voor de blu-ray's van Sony Pictures.