DVD: S.W.A.T. Firefight

Martijn (PartyAnimal87)

Acht jaar geleden was de actiefilm S.W.A.T. een aardig succes op het witte doek. Het verhaal was niet zo spectaculair, maar de cast en de spetterende actiescènes maakten dat ruimschoots goed. Ondertussen is er een tweede film uit waarin wederom een Amerikaans arrestatieteam centraal staat: S.W.A.T. Firefight.

De film uit 2003, met hoofdrollen voor LL Cool J, Michelle Rodriguez, Colin Farell en Samuel L. Jackson, ging over een SWAT-team in Los Angeles met een ogenschijnlijk makkelijke missie: een gevangene vanuit de stad naar de gevangenis brengen. Tot deze gevangene, een beruchte drugsbaas, 100 miljoen Dollar uitlooft voor diegene die hem bevrijdt. Het leverde een aardige actiefilm op die wereldwijd meer dan 140 miljoen Dollar opleverde. Ruim acht jaar later is er plotseling een vervolg die direct op dvd is uitgebracht en dus niet in de bioscoop te zien is geweest. Althans... Een vervolg is het niet, want het verhaal heeft helemaal niets te maken met de film uit 2003, behalve dan dat een SWAT-team centraal staat. Al lijkt het in de praktijk meer een onemanshow van de hoofdrolspeler en dient de rest van de groep als opvulling.

Luitenant Paul Cutler (Gabriel Macht) wordt tegen zijn zin overgeplaatst naar het grauwe Detroit. Hij moet het plaatselijke SWAT-team trainen en certificeren. Cutler, gespecialiseerd in gijzelingen en behoorlijk opschepperig over zijn prestaties, raakt niet echt bevriend met zijn gastheren. Onverwacht gaat het mis. Walter Hatch (Robert Patrick) heeft zijn vriendin gegijzeld en zij komt tijdens de bevrijdingsactie om het leven. Hatch wordt opgepakt en zweert wraak. Als getraind agent raakt Cutler niet bepaald onder de indruk, tot de beste man op straat komt te staan. Hatch maakt er een spelletje van en biedt de nodige tegenstand tot er uiteraard een confrontatie komt tussen beide heren.

Echt boeiend wordt het echter nooit. Het verhaal kabbelt maar wat voort, de personages zijn vrij inhoudsloos en de special effects zijn matig. Wat overblijft is een matige poging tot romantiek en een hoop geknal. Dat laatste zorgt ervoor dat de film toch enigszins het bekijken waard is. Dat geldt overigens ook voor de enige bonus feature die het schijfje bevat: Sharp Shooting: On the Set. Hierin zien we de cast een echte SWAT-training ondergaan om het er in de film zo realistisch mogelijk uit te laten zien.

Al met al is S.W.A.T. Firefight een matig aftrekstel van de film uit 2003. Een eigen titel was voor dit verhaal beter geweest, al zal het om marketingtechnische redenen ongetwijfeld interessant zijn om mee te liften op het succes van de eerste S.W.A.T.-film. Wie genoegen neemt met een hoop geknal en verder niet na wil hoeven denken zal de 88 minuten wel doorkomen, wie ook maar iets kritischer is kan beter op zoek naar een alternatief.